SB znížila prognózu rastu globálnej ekonomiky v tomto roku na 2,9 %

Svetová banka (SB) skresala prognózu rastu svetovej ekonomiky v tomto roku. Informovali o tom agentúry Reuters a RTTNews.
Banka vo svojom polročnom výhľade počíta v roku 2016 s nárastom globálneho hospodárstva o 2,9 % namiesto 3,3 %. To znamená, že tempo rastu sa tento rok zrýchli z odhadovaných 2,4 % vlani. V roku 2017 by sa potom tempo rastu malo zvýšiť na 3,1 % a nie na 3,2 %.
Dôvodom je ochladenie viacerých rozvíjajúcich sa ekonomík. To by mohlo mať výrazný vplyv na zvyšok sveta, uviedla v stredu (6. 1.) SB. Napríklad hrubý domáci produkt (HDP) Ruska by mal tento rok klesnúť o 0,7 %, pričom ešte v lete banka počítala s nárastom o 0,7. V prípade Brazílie SB očakáva 2,5-% pokles namiesto 1,1-% zvýšenia.
Aj tempo rastu v USA a eurozóne bude o niečo pomalšie, než banka predpokladala vlani v júni. V oboch prípadoch znížila svoju predpoveď o 0,1 percentuálneho bodu. Aktuálne počíta, že HDP Spojených štátov tento rok stúpne o 2,7 % a eurozóny o 1,7 %.
Rast čínskej ekonomiky by sa mal spomaliť na 6,7 % z predpokladaných 6,9 v roku 2015. Vlani v júni SB ešte prognózovala v tomto roku nárast o 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy