George Soros: Je tu opäť finančná kríza ako v roku 2008

, businessinsider, kurzy Foto: SITA

Trhy sa blížia k zrúteniu, čaká nás podobný scenár ako v prípade globálnej finančnej krízy v roku 2008. Vyhlásil to George Soros, jeden z najúspešnejších svetových investorov

Čína zápasí s hľadaním nového rastového modelu a jej devalvácia meny prenáša problémy do iných regiónov sveta, vyhlásil ďalej Soros v Colombe. "Čína má veľký problém so stabilizáciou," cituje správu agentúry Bloomberg News Soros."Povedal by som, že sa to rovná kríze. Keď sa pozriem na finančné trhy, vidím vážny problém, ktorý mi pripomína krízu akú sme tu mali v roku 2008," povedal Soros na Srí Lanke.Návrat k vyšším úrokovým sadzbám je rizikom pre regióny rozvíjajúcich sa trhov. Podľa Sorosa sa práve v tomto ohľade súčasné trhové prostredie podobá tomu z roku 2008.

Jeho komentár prišiel krátko po tom, ako Čína pozastavila po iba 870 sekundách obchodovanie. Bol to najkratší obchodný deň v celej 25-ročnej histórii svojho akciového trhu. Po 14 minútach a 17 sekundách bleskového akciového masakru boli trhy znovu zatvorené. Výpredaje druhýkrát v tomto týždni aktivovali novo zavedené pravidlo pre zastavenie obchodovania.

Nielen Soros začína strácať dôveru v schopnosť čínskych autorít (vo svetle prehlbujúcich sa hospodárskych ťažkostí) stabilizovať trhy. Všetci postupne vyťahujú spomienky na masívne výpredaje z leta 2015, kedy sa hlavný index prepadol od júna do augusta až o 45 %. Čína sa silou mocou snaží skomplikovať predaj akcií a súčasne sa priamo stabilizovať juan intervenciami. Nič z toho ale nepomáha a niektoré novo zavedené pravidlá môžu paradoxne posledné výpredaje ešte urýchľovať.

Strach z ukončenia obchodovania pri poklese väčšom ako 7 % napríklad paradoxne môže na začiatku seáns urýchľovať predajnú paniku. Čína tak pod tlakom trhov bude asi v nasledujúcich týždňoch ďalej dolaďovať a rozširovať pravidlá škrtiace akciový trh a možno že pod tlakom okolností nakoniec obnoví aj priame intervencie na akciovom trhu.

Aj keď sa ale Číne podarí napätie na akciových trhoch stabilizovať, je pravdepodobné, že juan bude ďalej slabnúť. Súčasne môžeme vidieť v dôsledku čínskych ťažkostí ďalší prepad cien ropy, tá sa už dostala pod 33 USD za barel, čo je nové 11-ročné minimum. Slabý juan v kombinácii s lacnou ropou znamenajú pre Ameriku aj Európu nižšiu infláciu. Tá je síce na prvý pohľad pozitívna, veď spotrebitelia ušetria za benzín a tovar dovážaný z Číny, ale súčasné čínske ťažkosti sa môžu pretaviť do nižších dlhodobých inflačných očakávaní a rastových vyhliadok eurozóny.

Podľa agentúry Bloomberg to nie je prvýkrát, čo Soros varoval pred opakovaním krízy z roku 2008. Raz to bolo napríklad vo Washingtone v septembri 2011, kedy označil európsku dlhovú krízu, spojenú s Gréckom, za vážnejšiu než krízu z roku 2008.

Soros, ktorého majetok je podľa dát Bloomberg asi 27,3 miliardy dolárov, si získal reputáciu hlavne na začiatku 90. rokov, kedy zarobil miliardu dolárov stávkou na devalváciu britskej libry.

Indikátory, ktoré merajú takzvanú volatilitu trhov (kolísanie hodnôt akcií), tento rok vzrástli. Volatility Index chicagskej burzy VIX je hore o 13 percent. Volatility Index Nikkei Stock Average, ktorý sa zameriava na Japonsko, tento rok poskočil o 43 percent.

Čínska komunistická strana prisľúbila, že bude pracovať na dosiahnutí väčšej konvertibility jüanu do roku 2020. Druhá najväčšia ekonomika zostáva slabá aj potom, čo centrálna banka znížila úrokové sadzby na rekordné minimum a autority do ekonomiky napumpovali miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy