Súkromný sektor v USA vytvoril v decembri najviac miest za posledný rok

Súkromný sektor v Spojených štátoch vytvoril v decembri najviac nových pracovných miest za posledný rok a vysoko prekonal odhady ekonómov. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews.
Ako uviedla spoločnosť ADP, ktorá spracováva údaje o tvorbe pracovných miest zo súkromného sektora, v decembri vzniklo v USA v tomto sektore 257.000 nových pracovných pozícií. To bol najvyšší počet od decembra 2014. Výsledok je podstatne lepší, než sa čakalo, keďže ekonómovia predpokladali, že v poslednom mesiaci minulého roka vznikne v USA v súkromnom sektore okolo 190.000 nových pozícií.
Na porovnanie, v novembri vzniklo v súkromnom sektore USA po revízii smerom nadol 211.000 nových pracovných miest. Pôvodne ADP informovala o tom, že v novembri sa v tomto sektore vytvorilo 217.000 nových miest.
Trhy teraz čakajú na informáciu amerického ministerstva práce o vývoji celkového pracovného trhu, ktorý okrem súkromného zahrňuje aj verejný sektor. Očakáva sa, že ministerstvo oznámi za december vznik zhruba 200.000 nových pracovných miest po 211.000 v novembri. Čo sa týka miery nezamestnanosti, počíta sa s tým, že zotrvá na úrovni 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy