Aktivita priemyslu v strednej Európe v decembri rástla

Stredoeurópsky región v decembri profitoval z nižších cien ropy a rastúceho dopytu zo strany eurozóny

Priemyselná produkcia v strednej Európe v decembri posilňovala napriek obavám zo spomalenia ekonomického rastu Číny. Stredoeurópsky región totiž profitoval z nižších cien ropy a rastúceho dopytu zo strany eurozóny, ktorá je jeho hlavným obchodným partnerom. Index nákupných manažérov (PMI) poľského priemyslu sa v decembri nezmenil a zostal na úrovni 52,1 bodu. Informovala o tom v pondelok agentúra Markit, ktorá index zostavuje. Hodnota PMI nad hranicou 50 bodov signalizuje rast aktivity.

Údaje z Poľska naznačujú, že obavy investorov po októbrovom volebnom víťazstve poľskej populistickej strany Právo a spravodlivosť nemali veľký vplyv na priemysel napriek prudkému oslabeniu poľského akciového trhu. Český priemyselný sektor sa pritom v decembri zlepšil viac, ako sa očakávalo. PMI odvetvia stúpol na 55,6 bodu vďaka rastu nových objednávok.

PMI maďarského priemyslu, ktorý sa zostavuje na základe odlišnej metodiky, v decembri klesol na 49,1 bodu z novembrových 55,8 bodu. Asociácia pre logistiku, nákupy a manažment zásob, ktorá maďarský PMI zostavuje, však uviedla, že hlavnú rolu pri poklese indexu v záverečnom mesiaci roka 2015 zohrali plánované odstávky vo výrobe a menší počet pracovných dní. „Nevyvodzoval by som závery z tohto jedného údaju. Musíme vidieť dáta prinajmenšom ešte z jedného ďalšieho mesiaca,“ povedal analytik ING András Balatoni.

Súvisiace články

Aktuálne správy