Nemecké spracovateľské odvetvie rástlo 13. mesiac v rade

Index nákupných manažérov podľa údajov agentúry Markit posilnil na 53,2 bodu z novembrových 52,9 bodu

Aktivita v nemeckom spracovateľskom priemysle v decembri zaznamenala štvormesačné maximum. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví podľa údajov agentúry Markit posilnil na 53,2 bodu z novembrových 52,9 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa index udržal 13. mesiac v rade. Spracovateľský priemysel tvorí zhruba pätinu výkonu najväčšej európskej ekonomiky. Nové objednávky v decembri rástli, keď silný dopyt evidovali najmä výrobcovia spotrebných tovarov a export medzimesačne posilnil najviac od februára 2014. Nevybavené objednávky sa v decembri dostali na takmer dvojročné maximum. Ceny vstupov klesali piaty mesiac v rade, k čomu podľa oslovených firiem prispel pokles cien ropy, energií a surovín.

Aktivita v spracovateľskom priemysle Francúzska v decembri rástla najrýchlejším tempom za takmer dva roky. Príslušný index PMI podľa osobitných údajov agentúry Markit posilnil na 51,4 bodu z novembrovej úrovne 50,6 bodu. Nad hranicou 50 bodov zotrval štvrtý mesiac v rade. Výsledky prieskumu naznačili, že sektor odoláva dopadom teroristických útokov z novembra, pri ktorých v Paríži zahynulo 130 ľudí a začína tiež profitovať z lacnej ropy, slabšieho eura a nízkych úrokových sadzieb.

Klesajúce ceny komodít podľa agentúry Markit vytvárajú ďalší priestor na zníženie vstupných nákladov, čo by mohlo v úvode nového roka pozitívne pôsobiť na rast nových objednávok. Tie v decembri rástli najrýchlejším tempom od apríla 2014 a darilo sa aj exportným objednávkam, ktoré sa zotavili po novembrovom poklese.

Súvisiace články

Aktuálne správy