Prudký prepad trvá už dva roky: Ceny ropy vlani spadli o ďalších 35 %, trend môže pokračovať

, ČTK Foto: SITA

Svetové ceny ropy sa vlani znovu výrazne prepadli, pokles dosiahol zhruba 35%. Na vine bola rekordná produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá spôsobila bezprecedentný prebytok ropy na svetových trhoch. Ceny ropy vlani prudko padali už druhý rok v rade. Podľa agentúry Reuters môže trvať ďalší rok, než sa trhy vyčistia.

Cena severomorskej ropy Brent zakončila štvrtkové obchodovanie na 37,28 USD za barel. Za celý deň tak stúpla o 82 centov, za celý december ale stratila 16 % a za celý rok 35 %. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vo štvrtok tiež zamierila hore, za celý deň pridala 44 centov a obchodovanie zakončila na 37,04 USD za barel. Za celý mesiac ale stratila 11 % a za celý rok 30 %.

Pre Brent, ktorý je hlavným ukazovateľom vývoja cien ropy vo svete, bol minulý rok už tretím stratovým rokom v rade. Ropa zlacňovali už v roku 2013, pokles za celý rok bol ale vtedy len mierny.

Výpredaj začal v polovici roka 2014 a prehĺbil sa k jeho koncu, keď Saudská Arábia zablokovala snahy niektorých menej vplyvných členov kartelu OPEC o znížení ťažobného limitu, ktoré by podporilo ceny čierneho zlata.

Vlani v tejto politike OPEC pokračoval. Na decembrovom zasadnutí vo Viedni sa nedokázal dohodnúť na nastavení oficiálneho ťažobného limitu. Dohodol sa ale údajne na tom, že bude pokračovať v súčasnej úrovni ťažby ropy. Kartel zníženie dodávok odmieta, pretože nechce uvoľniť miesto na trhu pre konkurenciu. K obmedzeniu ťažby sa podľa všetkého nechystá ani Rusko. Analytici odhadujú, že svetová produkcia ropy teraz prevyšuje dopyt o približne pol až dva milióny barelov ropy denne.

Vyhliadky na rast cien ropy nie sú v súčasnosti ani naďalej príliš ružové. Podľa americkej banky Goldman Sachs bude možno potrebné, aby ceny klesli až k 20 dolárom za barel, aby z trhu zmizol dostatočne veľký objem a mohla opäť nastať rovnováha.

"Skladovacie kapacity už sú v Európe naplnené a naše prognózy naznačujú, že v Ázii sa stavu nasýtenia priblížia hneď v prvom štvrťroku 2016, čo znamená, že väčšina prebytočnej ropy vo svete bude musieť byť uchovávaná v skladovacích zariadeniach v Spojených štátoch," uviedol podľa agentúry Reuters analytik spoločnosti SEB sídliacej v Oslo Bjarne Schieldrop.

"Rastúce prekážky" predpovedá rope pre budúci rok banka Morgan Stanley. Hlavnými príčinami sú podľa nej svetové dodávky ropy, ktoré napriek istej redukcii zo strany amerických ťažiarov bridlicovej ropy ďalej rastú, a spomaľujúci dopyt po surovine.

Súvisiace články

Aktuálne správy