Čínsky výrobný sektor klesol v decembri 10. mesiac po sebe

Aktivita čínskeho výrobného sektora pokračovala v poklese aj v decembri, už 10. mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa nečakane zrýchlilo. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a portál RTTNews.

Index nákupných manažérov Caixin/Markit pre výrobný sektor Číny klesol v decembri na 48,2 bodu z novembrovej hodnoty 48,6 bodu. To znamená zrýchlenie tempa poklesu, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Ekonómovia pritom očakávali mierne spomalenie poklesu a počítali s tým, že index dosiahne 48,9 bodu. Dôvodom horších než očakávaných decembrových výsledkov v čínskom výrobnom sektore sú slabé objednávky a opätovný pokles produkcie.
Najnovšie čísla sú ďalším v sérii nepriaznivých údajov pre čínsku ekonomiku. Jej rast sa za ostatných päť rokov prudko spomalil, keď vláda začala viac presadzovať rast ekonomiky ťahaný domácou spotrebou. Pôvodne čínske hospodárstvo ťahali najmä investície a zahraničný dopyt.
Rast ekonomiky Číny dosiahol za 3. kvartál medziročne 6,9 %, čo bol najpomalší rast za šesť rokov. Podľa ekonómov sa nedá počítať s tým, že situácia sa v blízkej budúcnosti zlepší a očakávajú, že vláda pristúpi k ďalším opatreniam na podporu ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy