Irak vlani vyviezol takmer 1,1 miliardy barelov ropy

Irak vlani exportoval 1,097 miliardy barelov ropy, z čoho zarobil 49,079 miliardy USD (45,08 miliardy eur). S odvolaním sa na informácie irackého ministerstva ropného priemyslu o tom informovala agentúra Bloomberg.
Krajina po novembrovom rekorde 100,9 milióna barelov v decembri predala 99,7 milióna barelov a zarobila 2,973 miliardy USD. Ropu vlani predávala v priemere za 44,74 USD za barel.
Irak, ktorý vlastní piate najväčšie zásoby ropy na svete, musí neustále zvyšovať ťažbu, aby vykompenzoval nízke ceny ropy a s nimi súvisiaci pokles štátnych príjmov. Pod tento vývoj sa podpísala najmä snaha Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) brániť svoje trhové podiely pred konkurenciou z USA.
Irak, druhý najväčší producent ropy v rámci OPEC, musel pre nízke ceny ropy zoškrtať investície a zároveň vedie nákladnú vojnu proti islamským militantom, ktorí obsadili časť severovýchodu krajiny. Analytická spoločnosť Morgan Stanley vo svojej správe z 2. septembra 2015 odhadla, že iracká ťažba začne klesať už v roku 2018, hoci dovtedy predpokladala každoročný rast ťažby až do roka 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy