Od dnešného dňa sa spúšťa jednotný informačný systém v cestnej doprave

Jednotný informačný systém v cestnej doprave sa spúšťa od dnešného dňa. Motoristov by mal napríklad upozorňovať na končiaci sa termín platnosti technickej alebo emisnej kontroly, zjednodušiť by mal tiež administratívu pre profesionálnych vodičov a dopravcov, a tiež skvalitniť služby autoškôl.
Služby systému budú podľa ministerstva dopravy dostupné na stránke e-doprava.sk a aj prostredníctvom stránky slovensko.sk. Niektoré jeho funkcie však budú podľa rezortu nabiehať postupne.
Vďaka systému by si ľudia mali vedieť rýchlejšie, efektívnejšie a jednoduchšie vybaviť napríklad vzdelávanie aj skúšky pri získavaní vodičského oprávnenia. „Skvalitní a sprehľadní sa aj evidencia povinných technických a emisných kontrol,“ doplnil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.
Jednotný informačný systém v cestnej doprave bude prioritne zahŕňať tri okruhy služieb. A to jednotný informačný systém pre správu autoškôl a získavania vodičského oprávnenia. Ten pomôže hlavne začínajúcim vodičom. Ďalej systém na elektronizáciu výučby, výcviku a celkové zefektívnenie procesu nadobúdania odborných spôsobilostí v cestnej doprave, ktorý bude určený najmä pre profesionálnych vodičov a podnikateľov v cestnej doprave. Tretí okruh sa má zamerať na technické služby, kam patrí napríklad evidencia povinných emisných a technických kontrol.
Od dnešného dňa nadobúda zároveň účinnosť aj zákon, ktorý dáva Jednotnému informačnému systému v cestnej doprave legislatívny rámec.

Súvisiace články

Aktuálne správy