Inflácia v Japonsku nemusí dosiahnuť 2 %, aby bol cieľ splnený

Vyhlásil to japonský minister hospodárstva Akira Amari s tým, že rast cien nad úrovňou 1,5 % bude dostatočne blízko k pôvodnému cieľu.

Spotrebiteľské ceny v Japonsku nemusia nevyhnutne dosiahnuť rast vo výške dvoch percent, aby bolo možné tvrdiť, že japonská centrálna banka (BOJ) inflačný cieľ splnila. Vyhlásil to japonský minister hospodárstva Akira Amari s tým, že splnenie tohto cieľa nie je potrebné ani na to, aby vláda mohla oficiálne vyhlásiť koniec deflácie. Podľa jeho slov sa bude dať rast cien nad úrovňou 1,5 % považovať za dostatočne blízky dvojpercentnému inflačnému cieľu, ktorý BOJ stanovila.

„Ak spotrebiteľské ceny porastú rýchlejšie ako o 1,5 %, myslím, že nikto sa nebude môcť v súvislosti s inflačným cieľom sťažovať,“ povedal Amari. Niektorí analytici majú obavy spojené s tým, že bude čoraz náročnejšie pre BOJ dosiahnuť inflačný cieľ. Skôr počas utorka vláda vydala prognózu, podľa ktorej by mali spotrebiteľské ceny v roku 2016/17 posilniť o 1,2 %. BOJ sľubovala, že inflácia vo výške dvoch percent bude v krajine v druhej polovici rozpočtového roku 2016/17. Vládna prognóza však naznačuje, že to nie je pravdepodobné.

Súvisiace články

Aktuálne správy