Finanční štatistici: Slovensko je aj naďalej daňovým rajom

, Finstat;iHNed;Etrend Foto: TASR

Na Slovensku sú z daňových dôvodov desiatky poľských podnikateľov registrované ako komanditné spoločnosti, sídlia na jednej adrese, zistil Finstat.

Na Palárikovej 76 v Čadci sídlia desiatky komanditných spoločností patriacich poľským podnikateľom. Na Slovensku nemajú žiadnu aktivitu, ale väčšinou majú vysoké aktíva a zisk generovaný z finančnej činnosti. Nájdeme tu napríklad Old Brewery, čo je firma bývalej manželky najbohatšieho Poliaka Jana Kulczyka, ktorý tento rok zomrel. Kulczykovú zaradil časopisu Forbes na 12. miesto rebríčka najbohatších Poliakov. Old Brewery má podobne veľký zisk ako Slovenské elektrárne. Alebo zisk firmy Goshenit k.s. je podobný ako vlaňajší zisk Slovak Telekomu.

Podľa Finstatu je takýchto Slovensko-poľských firiem u nás 123, ako činnosť majú uvedené právo, poradenstvo a účtovníctvo.

Dôvody, prečo sú na Slovensku, sú jednoduché. Ako uvádza analýza Finstatu, komanditné spoločnosti neplatia daň z dividend. A pre fyzické osoby neplatila metóda zápočtu dane z druhej krajiny. Najviac takýchto firiem vzniklo v roku 2014, ale Slovensko a Poľsko upravili svoju dohodu o zamedzení dvojitého zdanenia, ktorá výhodu "slovenského daňového raja" pre poľské firmy znížila. Ostatné výhody ale pretrvávajú. Forma komanditnej firmy umožňuje zachovať zdanenie ako v prípade fyzickej osoby, ale zároveň mať obmedzenú zodpovednosť. V Poľsku musia "štatutári" komanditných spoločností ručiť celým svojím majetkom.

Server E-trend.sk zhrnul výhody nasledovne: ide o zmiešané ručenie a nezdanenie dividend. V spoločnosti sú dva subjekty. Komanditisti sa podieľajú na podnikanie svojím vkladom, jeho minimálna výška je 250 eur na každého. Druhou skupinou sú komplementári, ktorí sa podieľajú na podnikaní osobne a za záväzky ručia celým svojím majetkom. Zisk si potom delia rovným dielom.

Podľa českých hospodárskych novín budú komanditné spoločnosti na Slovensku zrejme aj naďalej prekvitať, nezdaňovanie dividend je atraktívne aj pre Rakúšanov.

Súvisiace články

Aktuálne správy