Rakúska centrálna banka vyzýva banky na posilnenie kapitálu

Trend zlepšovania kapitalizácie spomalil a banky by mali aktívnejšie pracovať na plnení prísnejších kapitálových požiadaviek, upozorňuje rakúska centrálna banka v aktuálnej správe o finančnej stabilite

Rakúska centrálna banka (OeNB) vyzýva domáce komerčné banky, aby posilnili svoju kapitálovú základňu. V pravidelnej správe o finančnej stabilite upozorňuje tiež na riziká spojené s vysokou angažovanosťou úverových ústavov v regióne strednej a východnej Európy (CEE). Trend zlepšovania kapitalizácie spomalil a banky by mali aktívnejšie pracovať na plnení prísnejších kapitálových požiadaviek, uviedla OeNB v piatok. Úrovne kapitalizácie by mali banky prispôsobiť miere rizík, ktorým čelia, tvrdí centrálna banka.

Kľúčový ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 majú hlavné banky v Rakúsku stanovený na úrovni 8 %. Na vykrytie systémových rizík pre finančnú stabilitu musia banky od druhej polovici roka 2017 zvýšiť kapitálovú primeranosť o ďalšie 3 percentuálne body.

Rakúske banky sú zraniteľné najmä vzhľadom na ich významnú angažovanosť v regióne strednej, východnej a juhovýchodnej Európy (CEE), tvrdí OeNB. Zvýšená neistota týkajúca sa vyhliadok ekonomiky zasahuje aj kľúčové trhy, akými sú Rusko a Turecko. Ďalším zdrojom neistoty sú spory o konverziu úverov vo švajčiarskych frankoch na domáce meny v Chorvátsku a Poľsku. Problémom v regióne zostávajú aj vysoké miery nesplácaných úverov na niektorých trhoch, uzatvára rakúska centrálna banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy