Ako sa nedopracovať k dlhu: Skutočne potrebujete toľko zbytočných a predražených vecí?

, E15 Foto: thinkstock

Potreba žiť na vysokej nohe často vôbec nesúvisí s reálnymi príjmami. Na jednej strane existujú veľmi bohatí ľudia, ktorým k spokojnosti stačí minimum majetku, na strane druhej nájdeme príslušníkov nízkopríjmovej vrstvy, ktorí sa nezaobídu bez štandardu, na ktorý finančne nemajú.

Psychicky zdravý, sebavedomý človek, ktorý nemá problémy začleniť sa do kolektívu a nájsť si priateľov, ustojí aj stav, keď sa svojmu okoliu nedokáže plne vyrovnať úrovňou svojho životného štandardu. Nerozhodí ho, že sám žije v prenajatej garsónke, zatiaľ čo jeho kolegovia vlastnia domy v satelite za mestom. Iné je to ale, ak má niekto opakované skúsenosti s tým, že ho okolie neprijíma, a márne sa snaží nájsť si priateľov. Ten sa spravidla usiluje pre seba alebo aspoň pre svoje deti urobiť maximum, aby daný stav zvrátil a sociálne sa začlenil. Kúpi si teda tie "správne" značkové džínsy aj s rizikom, že nebude mať na zaplatenie nájmu, požičia si na obrí televízor, a pošle dieťa na rovnaký lyžiarsky pobyt ako si vybrala hviezda jeho triedy. To všetko, ako inak, na dlh. Ale s pocitom, že predsa ide o správnu vec.

Púšťa sa však do vopred prehratého boja. Pôžičkami finančnú úroveň lepšie situovaných kolegov alebo rodín kamarátov svojich detí nedoženie a jednoduchým napodobňovaním úspešnejších vstupenku do lepšej spoločnosti sebe ani svojim deťom nekúpi.

"A ty skutočne ešte nemáš vlastný mobil? Ani počítač? To si riadne zadrel kámo, to musí byť skutočne hrozné…" Niektorý tínedžer sa nad podobnými poznámkami pousmeje, iný to už ale vníma ako útok alebo kritiku, ktorú doma samozrejme patrične ironicky odovzdá ďalej, aby tým poukázal na neschopnosť či ignoráciu rodičov. A to je samozrejme potrebné, pokiaľ možno, okamžite napraviť.

Musíte sa voči týmto nepríjemným atakom dokázať ubrániť. Stáť si za svojím a trvať na tom, že bez väčšiny vecí sa dá celkom dobre zaobísť a nenechať sa presvedčiť, že tým vy, alebo vaša rodina trpí, alebo je technicky zaostalá. To vám môže ušetriť nielen veľa starostí, ale aj splátok. Mimochodom, jednou z najlepších stratégií v bitke s názvom "musím mať to, čo ostatní" je vyhlásiť za najväčší hit sezóny to, čo máte práve na sebe. Chcete značkové oblečenie ale nemáte naň? Nevadí, skúste objaviť použité v secondhande, na bazoši, alebo zistite, či sa nedá lacnejšie objednať z cudziny. Zahraničná dovolenka? A čo takto last minute, spolujazda alebo výlet do nejakej exotickej krajiny pod stan? Je dokázané, že ľudia, ktorí dokážu hľadať alternatívne spôsoby riešenia problémov, sú na tom finančne lepšie. Naopak lipnutie na zažitých postupoch sa môže veľmi predražiť.

Necháte sa ľahko presvedčiť, ste dôverčiví? Stáva sa vám, že naletíte reklame alebo napríklad známym, ktorí vám s kamennou tvárou tvrdia niečo, o čom sa neskôr presvedčíte, že to bol vtip alebo že to až tak vážne nemysleli? V takom prípade sa oplatí spozornieť. Veľa ľudí totiž okolo seba vedome, alebo nevedome, šíri dojem o vyššom príjme, alebo väčšom majetku, než skutočne majú. Než podľahnete klamlivému dojmu, že predsa "všetci chodia každý rok k moru a dnes už má auto takmer každý", zistite si, ako to v prípade konkrétnych osôb naozaj je. Možno prídete na to, že rodina, ktorá miluje more natoľko, že pri ňom chce tráviť polovicu prázdnin, na túto dovolenku zvyšok roka citeľne šetrí, alebo že tí, ktorí si potrpia na nové vozidlo, idú namiesto dovolenky vlastne len na predĺžený víkend. O týchto „podrobnostiach“ však v širšej spoločnosti už skoro nikto nehovorí.

Chvíľa postoj, obzrime sa do histórie, do detstva. Ľudia, ktorí v ranom veku zažili výrazný nedostatok, či už materiálny alebo citový, pociťujú frustráciu. Pocit nenaplnenia určitej potreby sa často prejavuje aj v dospelosti. Je pochopiteľné a v mnohých prípadoch samozrejme aj ospravedlniteľné, že sa takíto jedinci snažia svojim deťom a poprípade aj sebe zaistiť to, čo im predtým toľko chýbalo. Túžba, aby ich deti neboli cieľom posmeškov, aby ich nevyradili z kolektívu alebo dokonca aby netrpeli materiálnym nedostatkom, ženie k pôžičkám a rýchlemu riešeniu situácie za každú cenu. Je potrebné uvedomiť si, že práve rodinná pohoda a stabilné zázemie je tým, čo je pre naše deti najdôležitejšie a nenahraditeľné.

Súvisiace články

Aktuálne správy