Ceny v EÚ v novembri stúpli, na Slovensku klesli

Medziročne ceny v eurozóne v novembri stúpli o 0,2 %, v rámci celej Európskej únie vzrástli o 0,1 % a na Slovensku klesli o 0,4 %.

Medziročná miera inflácie v eurozóne bola v novembri podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) vo výške 0,2 %, čiže vzrástla v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom, kedy bola na úrovni 0,1 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie bola medziročná novembrová inflácia 0,1 %, pričom v októbri stagnovala. Na medzimesačnej báze však v eurozóne, ako aj v celej EÚ ceny zhodne klesli o 0,1 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku ceny v novembri v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka klesli o 0,4 % a medzimesačne sa cenová hladina v SR nezmenila.

Medziročný pokles cien v novembri evidovalo dvanásť členských krajín Európskej únie. Najvýraznejší medziročný pokles cien zaznamenal Cyprus (-1,5 %), Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko (zhodne -0,9 %). Najvyššiu medziročnú infláciu mali Belgicko (1,4 %), Malta (1,3 %) a Švédsko (0,8 %). V porovnaní s októbrom sa cenová hladina znížila v desiatich členských krajinách EÚ, nezmenila sa v dvoch a vzrástla v pätnástich.

Najväčší vplyv na posun medziročnej inflácie smerom nahor mali v novembri ceny zeleniny a ceny reštaurácií a kaviarní, ktoré jej zhodne pridali 0,10 percentuálneho bodu a ceny ovocia (0,08 percentuálneho bodu). Smerom nadol celkovú cenovú hladinu tlačili ceny pohonných hmôt, ktoré jej ubrali 0,54 percentuálneho bodu, ďalej ceny vykurovacích olejov (-0,21 percentuálneho bodu) a plynu (-0,10 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy