V schválenom budúcoročnom rozpočte sa oproti návrhu zvyšujú riziká

Zvýšenie daňových a odvodových príjmov v rozpočte verejnej správy na roky 2016 až 2018, ktoré sa doň premietlo pri prijímaní zákona v parlamente bez odobrenia Výborom pre daňové prognózy, znižuje transparentnosť celého procesu. Konštatuje to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) vo svojom aktualizovanom hodnotení rozpočtu po jeho prijatí v Národnej rade SR.
„RRZ negatívne vníma zvýšenie daňových a odvodových príjmov v parlamente a jeho premietnutie do trojročného rozpočtu ministerstvom financií bez predchádzajúceho schválenia Výborom pre daňové prognózy, čím sa znižuje transparentnosť procesu schvaľovania rozpočtu verejnej správy,“ uvádza v aktuálnom hodnotení.
Dodatočné navyšovanie príjmov a výdavkov môže tiež podľa rozpočtovej rady vytvárať priestor pre obchádzanie tých fiškálnych pravidiel, ktoré obmedzujú nárast výdavkov rozpočtu. „Spôsob zapracovania zmien do trojročného rozpočtu ukazuje, že súčasný legislatívny rámec schvaľovania rozpočtu v NR SR nie je z pohľadu transparentnosti vyhovujúci,“ domnieva sa RRZ.
Ako ďalej upozorňuje, v porovnaní s návrhom rozpočtu sa zvýšili riziká na rok 2016, pričom môžu byť kompenzované dodatočne špecifikovanými opatreniami. „Zahrnutie predpokladu lepšieho výberu daní do rozpočtu a alokovanie časti týchto príjmov na konkrétny účel zvyšuje riziko, že v prípade nenaplnenia príjmov dôjde k zhoršeniu deficitu o 0,1 % hrubého domáceho produktu (HDP),“ vyčísľuje rada.
RRZ vníma pozitívne plánované opatrenia na zníženie prevádzkových výdavkov a zníženie tempa rastu výdavkov v zdravotníctve. Úspory výdavkov očakávané ministerstvom financií v roku 2016 sa však podľa nej prejavia len čiastočne, pričom pravdepodobne pokryjú nárast iných nerozpočtovaných výdavkov, napríklad úpravy platov zdravotných sestier. „Z tohto dôvodu je možné tieto opatrenia považovať potenciálny zdroj úspor najmä v ďalších rokoch,“ predpovedá rada.

Súvisiace články

Aktuálne správy