Tajné zdroje na podporu po uši zadlžených vlád: Centrálne banky vraj v tichosti tlačili stovky miliárd eur

, ČTK;Reuters Foto: TASR

Centrálne banky v eurozóne v minulých desiatich rokoch v tichosti nakúpili aktíva za stovky miliárd eur v rámci osobitného mechanizmu, ktorý im umožňuje tlačiť peniaze na účely mimo menovej politiky. Vyplýva to zo štúdie nemeckého finančného experta Daniela Hoffmanna. Štúdia vyvoláva špekulácie o tom, že banky týmito peniazmi mohli počas krízy pomáhať financovať silno zadlžené vlády v eurozóne.

Existencia osobitného mechanizmu s označením ANFA doteraz nebola verejne známa, na rozdiel od programu kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky, v rámci ktorého chce Európska centrálna banka (ECB) nakúpiť aktíva v celkovom objeme 1,5 bilióna eur.

Podľa štúdie sa hodnota aktív držaných centrálnymi bankami v eurozóne mimo bežnej menovej politiky v minulom roku vyšplhala na 623 miliárd eur z 214 miliárd v roku 2005. Výrazný nárast pritom nákupy týchto aktív zaznamenali v čase dlhovej krízy, a to okrem iného v prípade centrálnych bánk v Grécku a Írsku, teda v krajinách, ktoré museli požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc.

ECB v reakcii na štúdiu uviedla, že v rámci mechanizmu ANFA nemôže dochádzať k žiadnej "nekontrolovateľnej tvorbe peňazí", pretože sú v ňom zahrnuté limity pre nákupy aktív mimo menovej politiky. Výšku týchto limitov však zatiaľ ECB nezverejnila. Štúdie stupňuje kritiku, ktorej ECB čelí v Nemecku. Rad tamojších ekonómov označil tohtoročný štart kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky za chybný krok, ktorý prináša veľké riziká pre finančné trhy a môže oslabiť reformné úsilie európskych krajín.

Predslov k Hoffmannovej štúdii napísal prezident vplyvného mníchovského ekonomického inštitútu Ifo Hans-Werner Sinn, ktorý patrí k najväčším nemeckým kritikom ECB, upozornila agentúra Reuters.

ECB spustila program kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky v marci. V rámci programu pumpuje do ekonomiky zhruba 60 miliárd eur mesačne prostredníctvom nákupov štátnych dlhopisov a ďalších cenných papierov. Začiatkom decembra ECB rozhodla, že bude v týchto nákupoch pokračovať minimálne do konca marca 2017.

Súvisiace články

Aktuálne správy