Zmiznutie prominentného obchodníka netrvalo dlho: Čínsky Warren Buffett sa náhle objavil

, ČTK Foto: SITA

Čínsky magnát Kuo Kuang-čchang, ktorého zadržala minulý týždeň polícia, sa náhle objavil na výročnej schôdzi svojej firmy v Šanghaji. Fosun International oznámila "zmiznutie" svojho šéfa v piatok. Neskôr oznámila, že Kuo pomáha úradom s vyšetrovaním. Kuova prezývka je "čínsky Warren Buffett". Jeho firma pôsobí v oblasti médií, poistenia, realít i maloobchodu.

Kuovi zamestnanci koncom minulého pracovného týždňa oznámili, že sa nemôžu šéfovi dovolať už od štvrtkového popoludnia. Prezident investičné firmy Fosun Wang Qunbin neskôr uviedol, že Kuo hovoril s vyšetrovateľmi kvôli "osobným veciam", ktoré sa netýkajú jeho spoločnosti.

Podľa Wanga je vyšetrovanie "citlivá záležitosť", a preto nebude poskytovať bližšie informácie. Web Caixin v pondelok ráno napísal, že magnát už opustil policajnú stanicu. Podľa zdroja agentúry Reuters sa Kuo objavil na firemnom podujatí, kde zožal búrlivý potlesk.

Hodnota Kuova majetku podľa Forbesu dosahuje takmer sedem miliárd dolárov. Jeho Fosun International, materská spoločnosť Fosun Group založená v Šanghaji, bola uvedená na hongkonskej burze v roku 2007. Nedávno prevzala kontrolu nad významnou francúzskou skupinou Club Med.

Čína nedávno spustila rozsiahle vyšetrovanie korupcie a aktuálne sa zameriava práve na finančný sektor. Pokiaľ by bol Kuo zapletený do niektorej z káuz, stane sa jedným z najviac prominentných obchodníkov zapletených do vyšetrovania.

Už v minulom roku podnikateľ prezradil televízii BBC, že pôsobenie na špecifickom trhu Číny prináša jeho firme problémy. Od štátom vlastnených čínskych bánk bolo vraj veľmi ťažké získať dlhodobé úvery.

Podľa analytikov Kuovo náhle zmiznutie a nedostatok informácií od jeho spoločnosti ukazuje, ako nepriehľadný je čínsky právny systém. Pri protikorupčnom záťahu Pekingu tento rok dočasne zmizlo hneď niekoľko vedúcich pracovníkov. Najväčšia maklérska firma v Číne Citic Securities tento mesiac oznámila, že nebolo možné kontaktovať dvoch z nich, pretože boli úradmi požiadaní o pomoc pri vyšetrovaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy