Pri pôžičke priateľovi ľudia väčšinou nežiadujú potvrdenie

Až 90 % ľudí, ktorí už požičali svojim priateľom peniaze, sa spoľahli len na dobré slovo a nechceli o pôžičke doklad. Nič to však nemení na tom, že takmer polovica Slovákov (44 %) mala obavy, či svoje peniaze ešte uvidia. Ukázal to prieskum agentúry 2muse pre Poštovú banku.
Ako ďalej ukázal prieskum, ktorého výsledky dnes prezentovala Poštová banka na stretnutí s novinármi v Bratislave, keďže vekom sa meníme, oceňujeme na priateľoch iné vlastnosti či ich životné postoje. Kým vo veku 18 až 35 rokov je pre nás dôležité, aby bol priateľ milý, vtipný, kultivovaný a inteligentný, v strednom veku (36 – 50 r.) je najdôležitejšie, že priateľ je tu pre nás a vypočuje nás. V staršom veku (51 – 65 r.) viac očakávame, že by náš priateľ mal byť zodpovedný a spoľahlivý.
Za najväčší skutok od priateľa ľudia považujú výpomoc pri rekonštrukcii alebo stavbe domu (28 %), požičanie peňazí (26 %), či opatrovanie v chorobe (21 %). Okrem toho si cenia na priateľoch psychickú podporu.
Polovica opýtaných v prieskume uviedla, že svojim priateľom už požičala peniaze. „Najčastejšia priateľská pôžička je bezúročná, do 300 eur a na ‚dobré slovo‘. Vo väčšine prípadov majú ľudia skúsenosť, že sa im peniaze vrátili do jedného roka a požičané peniaze putujú najmä na bežné výdavky,“ vysvetľovala Tatiana Valachová, projekt manager prieskumnej agentúry 2muse.

Súvisiace články

Aktuálne správy