Sedem tipov, ako si do konca roka urobiť poriadok vo financiách

, moneymag;financie;blog jozefa mihala Foto: thinkstock

Postupne to odsýpa a do konca roka zostáva už len niečo okolo troch týždňov. Nadišiel čas urobiť si prehľad vo svojich osobných financiách a vyrovnať prípadné resty. Dokážete tým ušetriť alebo dokonca aj zarobiť. Nechávajte tieto záležitosti až na úplný záver roka, mohlo by sa vám to vypomstiť. Kvôli pracovnému a vianočného zhonu vám na ne nezostane toľko času, koľko si v skutočnosti zaslúžia.

Začnite tým, že si skontrolujete stav všetkých účtov v bankách, sporiteľniach či poisťovniach. Presvedčte sa, či a daný rok máte nárok čerpať maximálne daňové úľavy alebo štátne príspevky. Ak by ste si to nechali až na úplný záver decembra, riskuje, že zbytočne budete stáť v radoch a môžete sa dokonca pripraviť o nejaké peniaze, keď určité termíny premeškáte.

Stavebné sporenie
Podmienkou pre získanie maximálnej štátnej pomoci je okrem uhradenia poplatku za vedenie účtu aj ročný vklad. Na plnú štátnu prémiu je potrebné v tomto roku vložiť až 1207,09 €. Dôvodom je zníženie štátnej prémie v stavebnom sporení na 5,5%. O štátnej prémii v stavebnom sporení nerozhodujú stavebné sporiteľne, ale štát. Od roku 2016 bude štátna prémia len vo výške 5%. Na získanie plnej štátnej prémie budete musieť na účet stavebného sporenia vložiť minimálne 1327,80 €. Položte si preto otázku: oplatí si mi vôbec stavebné sporenie? Ak požadujete bankovú garanciu vkladu, uspokojíte sa s nižším výnosom (základný úrok max. 1,8%), dokáže si ročne nasporiť na plnú štátnu prémiu a akceptuje viazanosť finančných prostriedkov na 6 rokov, tak áno. V Inam prípade bude lepšie ak sa porozhliadnete po iných produktoch.
Je už december, najvyšší čas vklad navýšiť, aby o štátnu pomoc neprišli. Peniaze musia byť pripísané do 31. decembra, predovšetkým pri platbe zloženkou je nutné peniaze poslať v predstihu.

Niektorí v závere roka zakladajú úplne nové zmluvy, aby mohli čerpať ešte podporu za existujúcu rok. Ani toto si radšej nenechávajte na posledný týždeň v roku. Svoj čas potrebuje doprava zmluvy na centrálu stavebnej sporiteľne, kontrola údajov v zmluve, pokiaľ chýba dôležitý údaj, je nutné poslať opravu. Určitý čas trvá aj prenesenie zmluvy do systému.

Sporenie na dôchodok
Tí, ktorí si sporia na dôchodok v rámci doplnkového dôchodkového sporenia, majú možnosť uplatniť si daňovú úľavu za zaplatené príspevky a každoročne tak ušetriť na dani 34,20 €. K tomu ale potrebujete mať buď zmluvu uzatvorenú pred 1.1.2014 s dodatkom, podľa ktorého sa zrušil doterajší dávkový plán a práva, povinnosti či nároky účastníka sú po zmene zmluvy dané podľa zákona platného od 1.1.2014. Ak totiž máte starú zmluvu (uzatvorenú pred 1.1.2014) bez dodatku, práva, povinnosti a nároky riadia stavom platným pred 1.1.2014 čiže si nebudete môcť uplatniť nezdaniteľnú časť. O starosť menej, pokiaľ ide o dodatok, máte ak už ste podpísali „novú“ zmluvu, kde máte automaticky podľa zákona možnosť znížiť si základ dane o príspevky, ktoré ste zaplatili (platby zamestnanca) počas príslušného roka na doplnkové dôchodkové sporenie. Najviac je to zo sumy 180 eur, preto sa uistite, že do konca roka ju na svojom účte dosiahnete. Prvýkrát sa táto možnosť uplatní pri podávaní daňových priznaní alebo ročného zúčtovania preddavkov na daň zo závislej činnosti v roku 2015 za rok 2014. Ak si neviete skontrolovať, koľko ste počas roka nasporili, pretože ste si napríklad menili sumy, ktoré ste na účet posielali, súčasný stav vám zistí daná penzijná spoločnosť alebo finančný poradca, ktorý vám zmluvu vybavoval.

Koniec platnosti poukážok
Oplatí sa prejsť poukážky a vouchery od zamestnávateľov či obchodníkov a ustrážiť si ich platnosť, ktorá končí mnohokrát 31. decembra. Ak bude napríklad tovary a služby za zľavové vouchery v decembri čerpať viac ľudí, môže sa stať, že budú už vopred rezervované. Iný problém každoročne riešia tí, ktorým v decembri zostávajú stravné lístky od zamestnávateľa, ktorým končí platnosť už o pár dní. Niektorí obchodníci síce neplatné „gastráče“ prijímajú ešte počas januára, ale ide len o výnimky a neoplatí sa na to spoliehať. Opatrní buďte aj pri obdarúvaní darčekovými poukazmi. Je to totiž najdrahší "dar nedar". Stačí si spomenúť na skúsenosť s darčekovým poukazom, ktorý nájdeme pri veľkonočnom upratovaní nevyčerpaný a s vypršanou platnosťou. V takom prípade to vyhodené peniaze s nulovým výsledkom. Obdarovaný síce dar dostal, ale aby sa z neho skutočne potešil, bude vás to stáť okrem investície, aj nejaký ten čas pripomínania.

Aktualizujte si poistky
Poistné zmluvy majú zodpovedať aktuálnemu stavu vecí. Ak ste počas roka napríklad rekonštruovali dom či byt, mali by ste podľa toho tiež upraviť poistnú zmluvu, aby sa nestalo, že vaša nehnuteľnosť bude podpoistená. Neaktualizovaná poistná zmluva môže spôsobiť, že dostanete od poisťovne nižšie plnenie, než aká je hodnota rekonštruovanej nehnuteľnosti alebo novo vybavenej domácnosti.

Nákup darčekov s predstihom
Za vianočné darčeky, minie každý Slovák vo veku 18 až 65 rokov v priemere 235 eur, oproti 217 eurám v minulom roku. Možno to bude znieť ako lacná rada, ale ak sa vyhnete vianočnej nákupnej horúčke a zaobstaráte si väčšinu darčekov s predstihom, nebudete nakupovať v strese, čo býva častý dôvod, že človek nakúpi veci, ktoré nechcel a navyše aj za viac peňazí, než pôvodne plánoval. majte na pamäti, že Vianoce sú čas lákadiel, akcií a noviniek, na ktoré si dnes môžete veľmi jednoducho požičať. A rad ľudí to aj robí. ale ten, kto nevie šetriť, nebude vedieť ani splácať. Než sa rozhodnete pre akékoľvek míňanie na splátky, dvakrát zvážte, či je to nutné. Menej je niekedy viac a dobre zvolený, hoci aj malý darček, dokáže urobiť krajšie a bohatšie Vianoce vám aj príbuzným.

Plány na budúci rok
Stanovte si už teraz reálne finančné ciele, ktoré chcete v budúcom roku dosiahnuť. Berte pritom do úvahy vaše doterajšie príjmy a výdavky, podľa ktorých si môžete vytvoriť rozpočet a pri jeho dodržiavaní ľahšie šetriť. Jedno z najlepších predsavzatí je vstúpiť do nového roka so zámerom splatiť dlhy. Platí pravidlo, že ako prvý by mal dlžník splatiť úver, kde je najvyšší úrok. Alebo ten, ktorý môže splatiť najrýchlejšie. Ak si neviete poradiť s tým, ako si vytvoriť finančný plán zohľadňujúci pravidelné príjmy, výdavky a ciele, môžete sa obrátiť na skúseného finančného poradcu. Pri jeho výbere však buďte opatrní.

Súvisiace články

Aktuálne správy