EÚ zachová antidumpingové clá na čínske solárne panely

Ukončenie opatrení by pravdepodobne vyústilo do pokračovania dampingu a nových škôd pre odvetvie v EÚ, rozhodla Európska komisia

Európska komisia (EK) v sobotu predĺžila účinnosť antidumpingových ciel na dovoz solárnych panelov z Číny. Komisia zaviedla clá na čínske solárne panely a ich komponenty v roku 2013, keď stanovila limity pre objem dovozov a minimálne ceny. Reštriktívne opatrenia mali skončiť tento mesiac, Brusel však na žiadosť asociácie európskych výrobcov EU ProSun súhlasil s ich predĺžením o minimálne jeden rok.

„Žiadosť vychádzala z predpokladu, že ukončenie opatrení by pravdepodobne vyústilo do pokračovania dampingu a nových škôd pre odvetvie v EÚ,“ oznámila komisia v oficiálnom žurnále. Európska únia musí opatrenia zachovať v plnom rozsahu dovtedy, kým čínski výrobcovia nebudú plniť základné pravidlá medzinárodného obchodu a hospodárskej súťaže, uviedla vo vyhlásení asociácia EU ProSun.

Čínsky export solárnych panelov na trhy EÚ mal podľa agentúry Reuters v roku 2011 hodnotu 21 mld. eur. Podľa európskych výrobcov Peking svojim firmám poskytuje výhody v podobe lacných úverov, ktoré im umožňujú predávať solárne panely za neprimerane nízke ceny.

Súvisiace články

Aktuálne správy