Krajiny juhovýchodnej Ázie vytvorili regionálne ekonomické spoločenstvo

Lídri Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) dnes oficiálne rozhodli o vytvorení regionálneho ekonomického spoločenstva, ktoré bude zahŕňať rôznorodú oblasť, omnoho väčšiu než Európska únia alebo Severná Amerika.
Príslušnú dohodu podpísali vrcholní predstavitelia 10 štátov združenia ASEAN na summite v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur. Nové Ekonomické spoločenstvo ASEAN-u (AEC), plánované už od roku 2002, by malo konkurovať Číne a Indii, uviedla agentúra AP.
Mnohé základné prvky AEC fungujú už v súčasnosti, napríklad odstránenie colných taríf či vízových reštrikcií. Medzi partnerskými krajinami došlo v tejto súvislosti aj k posilneniu politickej a kultúrnej spolupráce.
Stále však zostáva mnoho práce v politicky citlivých oblastiach, ako sú poľnohospodárstvo, oceliarstvo, automobilový priemysel a iné chránené sektory. Ďalšiemu rozvoju prekáža aj korupcia, nerovnomerne rozvinutá infraštruktúra a doprava či veľké ekonomické rozdiely medzi jednotlivými členmi organizácie ASEAN, v ktorej koexistujú relatívne bohaté i chudobné krajiny.
Nové spoločenstvo začne oficiálne fungovať od 31. decembra tohto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy