Cena Brentu vzrástla, cena americkej WTI má problém udržať sa nad 40 USD

Cena ropy Brent dnes vzrástla približne o 1 %, zatiaľ čo cena americkej ropy WTI zaznamenala pokles a v priebehu dňa sa opäť dostala pod 40 USD za barel (159 litrov). Dôvodom tlaku na cenu WTI, ktorej decembrový kontrakt dnes vyprší, sú nové obavy trhov v súvislosti s vysokými zásobami ropy. Informovala o tom agentúra Reuters.
Na cenu WTI stále pôsobia informácie amerického ministerstva energetiky, že zásoby ropy v Spojených štátoch minulý týždeň opäť vzrástli. Aj keď rast nebol taký rozsiahly, s akým počítali ekonómovia, zásoby komodity vzrástli v USA už ôsmy týždeň po sebe. Trhy negatívne ovplyvnil aj rast kurzu dolára.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri klesla do 17.49 h SEČ o 22 centov na 40,32 USD (37,72 eura) za barel. Počas dňa klesla až na 39,88 USD/barel, čo bola najnižšia hodnota od 27. augusta.
Naopak, cena Brentu s januárovým kontraktom vzrástla o 40 centov na 44,58 USD/barel. Za celý týždeň zaznamenala cena Brentu predbežne 2-% rast, zatiaľ čo cena WTI o 1 % klesla.

Súvisiace články

Aktuálne správy