Ulice môžu byť bezpečnejšie aj vďaka bezpečnostnej aplikácii

Piešťany sú prvým mestom, v ktorom môžu občania bezplatne využívať bezpečnostnú aplikáciu BeeSafe. Aplikácia je prepojená aj s mestskou políciou.
Mesto Piešťany a startup BeeSafe sa dohodli na realizácii pilotného projektu v Piešťanoch. Jeho cieľom je zvýšenie bezpečnosti v meste, prevencia pred násilnými trestnými činmi a ochrana ľudí, ktorí sa z rôznych dôvodov necítia bezpečne.
Startup BeeSafe je mobilná aplikácia, ktorá slúži ako osobný ochranca v mobile. Užívateľ je po jej stiahnutí automaticky napojený na systém mestskej polície a môže si ešte zvoliť ďalších ľudí – ochrancov, ktorí v prípade nebezpečenstva dostanú správu o ohrození blízkej osoby. Funguje na princípe, že ak sa jej užívateľ cíti neisto, zapne na svojom telefóne časovač. Po uplynutí tejto nastavenej doby ho aplikácia automaticky upozorní, aby sa ohlásil. Ak to nespraví, pošle správu polícii a vybraným osobám.
„Pre mesto Piešťany je jednou z priorít zvyšovanie bezpečnosti pre svojich občanov, pričom prevencia a predchádzanie trestným činom je najvyšším záujmom,“ uviedol primátor Miloš Tamajka. Vo svete má aplikáciu podľa zástupcu vývojárov Petra Strážovca nainštalovanú už 6000 ľudí. Na Slovensku prebiehajú rokovania s ďalšími piatimi samosprávami. „Výhodou aplikácie BeeSafe je fakt, že pomoc privolá automaticky a dbá na súkromie,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii Peter Strážovec. Zástupca náčelníka mestskej polície Peter Gogol dodal, že Piešťancom, ktorí inštaláciu aplikácie nezvládnu sami, bude samospráva pomáhať. Pripravuje sa kampaň na rozšírenie tejto služby medzi rôznymi skupinami obyvateľov.
Mesto sa podľa vyjadrenia primátora nachádza na mape kriminality Ministerstva vnútra SR opakovane „v červených číslach“. Je v záujme radnice meniť tento nepriaznivý stav, aby sa z Piešťan stalo mesto bezpečné pre svojich občanov i návštevníkov. Zároveň považuje bezpečnosť za dôležitý ukazovateľ aj pre rozvoj cestovného ruchu.

Súvisiace články

Aktuálne správy