Štyri duchovné koncepty, ktoré dokážu zlepšiť vaše finančné postavenie

, time Foto: thinkstock

Zen a osobné financie, môže to znieť tak trochu nadprirodzene. Je to vlastne len niekoľko pojmov, žiadne hlboké rozjímanie a meditácie, ale aj tak vám to môže ponúknuť iný pohľad na peniaze a tým zlepšiť celkovú finančnú situáciu. Za pokus to určite stojí.

Tu sú štyri spôsoby, ako vám Zen pomôže zvládnuť vaše financie.

1. Boj s túžbou a sebauvedomenie
Ústrednou myšlienkou Zenu je, že túžba po materiálnom uspokojení nás vedie k horkosti, bolesti a vnútornému nepokoju. Liekom na to je uvedomenie si seba samého. V podstate, vidíme veci po ktorých túžime, a ak ich nebudeme mať, zostaneme nešťastní. Ak sa chcete zbaviť tohto nešťastia, musíte lepšie porozumieť vlastným chutiam skôr než by ste im podľahli bez analýzy. Je to tak jednoduché, stačí si položiť otázku: Prečo po tom túžim práve teraz? Vždy sa uistite, že použijete správne slovíčko "chcem" versus "potrebujem". Niekedy po niečom túžime natoľko, že sami seba presvečíme o tom, že to potrebujeme. V skutočnosti to tak ale nie je.

2. Strach vás dostane do problémov
Zen hovorí, že veľa ľudí nachádza strach či neistotu na dne svojich túžob. Chcú vlastniť určité veci, pretože majú pocit, že im pomôžu vyriešiť niektoré obavy. Napríklad ak si niekto chce odkladať na dôchodok viac, než je v jeho možnostiach. Nakoniec však žije so strachom z toho, že bude na staré kolená žiť v chudobe, navyše už dnes si nič dožičí. Skoré odhalenie takéhoto strachu vám umožňuje robiť vedomé a dobre premyslené rozhodnutia o tom, ako situáciu racionálne vyriešiť. Možno ani nepotrebujeme šetriť viac, lebo dokážete vyžiť aj so zabezpečením na ktoré máte nárok. Musíte jednoducho vedieť, kedy sa oplatí spomaliť, mať svoj plán, a držať sa ho. Je to lepšie než sa slepo vzdávať peňazí na boj s úzkosťou. Identifikovanie obáv vám umožňuje nájsť riešenie aj tým, že sa o nich porozprávate s priateľom, či odborníkom.

3. Sústreďte sa na súčasnosť
Pokiaľ ide o peniaze, najlepšie bude ak sa zameriate na súčasnosť, tak ako to robí aj Zen filozofia. Ak je napríklad na trhu náhly prepad, zameranie sa na prítomnosť vám môže pomôcť rozhodnúť sa, že investíciu podržíte a prečkáte divokú jazdu ako na horskej dráhe. Vaše správanie bude o niečo triezvejšie, nebudete sa snažiť rýchlo predať, keď už je cena príliš nízko, a nebudete ani besne nakupovať, aj keď sa môže zdať, že na to ideálnejší čas už nikdy nebude. Ak stratíte prácu a budete sa sústrediť na prítomnosť, pomôže vám to vysporiadať sa so stresujúcim pocitom zdravším a produktívnejším spôsobom. Nemusíte sa topiť v depresiách a snažiť sa zaplniť prázdnotu tým, že začnete nakupovať veci, alebo robiť uponáhľané rozhodnutia ohľadne budúceho zamestnania.

4. Priznajte si pravdu o svojich peniazoch
Shizen je japonský koncept Zenu, ide o prezentovanie svetu svojho pravého ja, bez pretvárky a lží. To znamená, že by sme mali ignorovať túžbu vyskúšať si život bohatší, než na aký máme. Platí to najmä pre nákup vecí, ktoré si v súčasnosti môžete skutočne dovoliť. To si vyžaduje, aby ste boli úprimní sami voči sebe o tom, koľko peňazí naozaj máte. To je pravda, ktorej sa musíte postaviť tvárou v tvár aby ste mohli žiť dobre. Vytvorenie osobného rozpočtu môže byť prvým krokom k nájdeniu pravdy o svojich financiách. Mnohí z nás ani nevieme, koľko vlastne peňazí máme alebo na čo všetko ich míňame. Keď si dáte vedľa seba vaše príjmy a výdavky, získate oveľa lepší obraz o vašej situácii. To vám umožní vytvoriť realistické a poctivé rozhodnutia o tom, ako budete míňať.

Súvisiace články

Aktuálne správy