Rozpočtové opatrenia vlády na rok 2016 ďalej prispejú k zníženiu dlhu

Hrubý dlh verejnej správy by mal tento rok klesnúť na úroveň 52,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2018 by sa mal dostať pod úroveň sankčných hraníc stanovených tzv. dlhovou brzdou. Vyplýva to z materiálu Zdôvodnenie výšky dlhu a návrh opatrení na jeho zníženie z dielne ministerstva financií, ktorý dnes parlament vzal na vedomie.
V dokumente sa uvádza, že prijaté opatrenia zastavili nárast hrubého dlhu verejnej správy a posunuli ho na klesajúcu trajektóriu. Podľa októbrovej notifikácie európskeho štatistického úradu Eurostat kulminoval hrubý dlh v roku 2013 na úrovni 54,6 % HDP a v roku 2014 medziročne klesol o 1,1 % HDP na 53,5 % HDP. V roku 2015 sa očakáva ďalší pokles dlhu na úroveň 52,5 % HDP.
„K poklesu dlhu v roku 2015 prispieva aj využitie výnosu z predaja štátneho podielu v Slovak Telekom a transfer úspor vystupujúcich sporiteľov z druhého piliera po jeho otvorení,“ priblížil minister financií Peter Kažimír. Vzhľadom na výnos z predaja podielu štátu v Telekome vo výške 800 miliónov eur a transfer úspor vystupujúcich z druhého piliera vo výške 578 miliónov eur sa podľa neho tento rok výrazne znižuje potreba emisií štátnych dlhopisov na financovanie splatných záväzkov. Zároveň sa vytvára priestor na mierne zvýšenie hotovostnej rezervy.
„Rozpočet verejnej správy na rok 2016 a rozpočtové ciele na roky 2017 a 2018 schválené vládou SR prispievajú k ďalšiemu znižovaniu hrubého dlhu. Prognózovaná úroveň dlhu 48,6 % HDP v roku 2018 je pod úrovňou sankčných hraníc podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti,“ konštatoval minister.
Po prvýkrát od vypuknutia svetovej finančnej krízy klesne v roku 2015 aj čistý dlh. Po očistení o likvidné zdroje, ktorými verejná správa disponuje, dosiahne dlh na konci tohto roka výšku 48,7 % HDP, čo je približne 3,5 percentuálneho bodu pod úrovňou hrubého dlhu. V nasledujúcich rokoch by mal čistý dlh podľa Kažimíra približne kopírovať vývoj hrubého dlhu a postupne klesať až pod hranicu 45 % HDP v roku 2018.

Súvisiace články

Aktuálne správy