Automobilka VW v USA čelí tlaku na odkúpenie problémových áut

Spoločnosť Volkswagen (VW) čelí väčšiemu tlaku na to, aby spätne odkúpila staršie naftové vozidlá. Predstavitelia Amerického úradu na ochranu životného prostredia (EPA) a Kalifornského úradu pre čisté ovzdušie (CARB) sa v piatok stretnú s predstaviteľmi automobilky, aby hovorili o detailoch zvolávania 482 tis. vozidiel do servisov v USA. Uviedol to hovorca CARB. Štát Kalifornia dal spoločnosti VW čas do 20. novembra na to, aby prišla s plánom opráv naftových vozidiel, ktoré sú vybavené softvérom, ktorý dokáže manipulovať emisné testy.

Hovorca zároveň potvrdil slová šéfky CARB Mary Nicholsovej, podľa ktorých firma VW možno bude musieť späť odkúpiť niektoré staršie naftové vozidlá. „Myslím, že je to celkom pravdepodobné, že skončia s odkúpením aspoň niektorých vozidiel od súčasných majiteľov,“ uviedla Nicholsová pre denník Handelsblatt. Hovorkyňa spoločnosti VW Jeannine Ginivanová odmietla vo štvrtok situáciu komentovať.

Zároveň americkí senátori Ed Markey a Richard Blumenthal vo štvrtok zverejnili list, v ktorom automobilku vyzývajú, aby odkúpila vozidlá, ktoré nespĺňajú emisné štandardy.

Súvisiace články

Aktuálne správy