Bývalým manažérom HBOS hrozí zákaz činnosti vo finančných službách

Britskí regulátori finančného trhu budú uvažovať o zákaze pre 10 bývalých predstaviteľov britskej banky HBOS pracovať vo finančných službách. To je záver dvoch správ o príčinách kolapsu HBOS, ktoré vypracovali britská centrálna banka Bank of England (BoE) a britský Úrad pre dohľad nad finančným trhom FCA. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.
Podľa správ BoE a FCA sú bývalí manažéri banky jednoznačne zodpovední za takmer zrútenie inštitúcie, ktorú nakoniec prevzala banka Lloyds. Zároveň sa v nich odporúča, aby finančníci už ďalej nemohli pôsobiť v City of London, teda vo finančnom centre.
Po nástupe finančnej krízy v roku 2008 sa banka HBOS dostala do finančných problémov a pred úplným zrútením ju zachránilo vládou riadené prevzatie bankou Lloyds. Tá však nakoniec musela v roku 2009 sama požiadať vládu o pomoc, pričom štát na záchranu poskytol 20 miliárd libier (28,58 miliardy eur). Práve záchrana Lloyds a ďalšej banky Royal Bank of Scotland viedla k prudkému rastu britského verejného dlhu a odštartovala zmeny v oblasti dohľadu nad bankovým sektorom v Británii.
Vyšetrovanie a prípadný zákaz práce vo finančných službách by sa týkal troch bývalých šéfov HBOS – Andyho Hornbyho a Jamesa Crosbyho, ktorí boli výkonnými riaditeľmi banky, a Dennisa Stevensona, ktorý stál na čele správnej rady. Ďalšími sú napríklad bývalý finančný riaditeľ Mike Ellis či šéf medzinárodnej divízie banky Colin Matthew.
Správa však z pochybenia viní aj predchádzajúci regulačný úrad, ktorým bol Úrad pre finančné služby FSA. Ten neskôr zrušili a jeho právomoci prevzali FCA a BoE. Podľa správ FSA nedostatočne preveroval činnosť predstaviteľov banky. Doteraz bol oficiálne vyšetrovaný iba bývalý šéf firemného bankovníctva HBOS Peter Cummings, ktorý dostal pokutu 500.000 libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy