Ponton City využila referencie, aby splnila podmienky súťaže

Spoločnosti Ponton City poskytli vo verejnej súťaži na prevádzku kompy Vojka - Kyselica referencie spoločnosti Slovenská plavba a prístavy a jej dcérska firma Slovenská plavba a prístavy - Lodenica

Spoločnosť Ponton City a.s., ktorá prevádzkuje kompu na trase Vojka – Kyselica, musela na splnenie podmienok verejnej súťaže použiť referencie iných firiem. Referencie pre splnenie podmienok účasti vo verejnej súťaži jej poskytli spoločnosti Slovenská plavba a prístavy, a.s. (SPaP) a jej dcérska firma Slovenská plavba a prístavy – Lodenica, s. r. o. (SPaP – Lodenica). Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa štátneho podniku Vodohospodárska výstavba (VV) Diana Migaľová Baschierová.

Jednou z požiadaviek ekonomickej a finančnej spôsobilosti bola výška dosiahnutého celkového obratu za posledné tri hospodárske roky minimálne 5 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Keďže Ponton City mal podľa účtovnej závierky za minulý rok čistý obrat 948,7 tis. eur, na splnenie tejto podmienky použil referenciu SPaP – Lodenica.

Na splnenie technických požiadaviek musel uchádzač predložiť zoznam poskytnutých služieb na zabezpečenie vodnej dopravy plavidlom dlhším ako 20 metrov. Zoznam musel obsahovať minimálne dve zákazky, každú v minimálnom objeme 1 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) za jeden rok poskytovania služby. „Na preukázanie tejto podmienky účasti uchádzač využil technické a odborné kapacity inej osoby – Slovenská plavba a prístavy,“ potvrdila Migaľová Baschierová.

Ďalšie podmienky týkajúce sa spôsobilosti odborníkov na výkon služby podľa Vodohospodárskej výstavby splnil Ponton City bez využitia referencie. „Na preukázanie kľúčových odborníkov: vedúci pracovník, lodný kapitán 1 a 2 uchádzač využil svojich zamestnancov,“ dodala hovorkyňa VV.

Ďalšiu podmienku – vykonávanie verejnej vodnej dopravy na vodných cestách – Ponton City podľa Migaľovej Baschierovej splnil. Spoločnosť SPaP – Lodenica bola v minulosti majiteľom Ponton City. Predsedom predstavenstva Ponton City a zároveň konateľom SPaP – Lodenica je Vladimír Mravčák. Ponton City má sídlo v Bratislave na tej istej adrese ako SPaP. Agentúra SITA oslovila aj Mravčáka, ten sa doteraz nevyjadril ani k tomu, či je novým majiteľom Ponton City spolu s členom predstavenstva firmy Ľubomírom Baníkom.

Na prevádzku kompy medzi Vojkou a Kyselicou podpísala Vodohospodárska výstavba zmluvu s Ponton City 26. júna. Prevádzka kompy má podľa výsledkov súťaže stáť 25 mil. eur bez DPH (30 mil. vrátane dane) na obdobie 15 rokov. VV tvrdí, že cena je konečná a nemôže sa zvýšiť. Mravčák minulý týždeň pre agentúru SITA vyhlásil, že kompu môžu prevádzkovať za uvedenú cenu počas 15 rokov pri 19 cykloch prepravy denne. Opozícia kritizovala, že pri súčasných 35 cykloch prepravy kompy denne sa môže jej prevádzka predražiť na takmer 43 mil. eur bez DPH (vyše 51 mil. vrátane dane).

Súvisiace články

Aktuálne správy