Závery 1. zasadnutia spoločného hospodárskeho výboru medzi SR…

VYJADRENIE: Závery 1. zasadnutia spoločného hospodárskeho výboru medzi SR a SAEBratislava 19. novembra (TASR) - Minister hospodárstva SR Vazil Hudák a minister hospodárstva SAE sultán Bin Saeed Al Mansouri podpísali dnes Záverečný protokol z 1.

VYJADRENIE: Závery 1. zasadnutia spoločného hospodárskeho výboru medzi SR a SAEBratislava 19. novembra (TASR) – Minister hospodárstva SR Vazil Hudák a minister hospodárstva SAE sultán Bin Saeed Al Mansouri podpísali dnes Záverečný protokol z 1. zasadnutia spoločného hospodárskeho výboru medzi SR a SAE. Ministri si vymenili informácie o súčasnej ekonomickej situácii v oboch krajinách a štatistikách vzájomného obchodu. Záverečný protokol, ktorý dnes obe strany podpísali, vytvoril právny rámec pre budúcu spoluprácu v oblasti obchodu a investícií.
Obe strany sa dohodli poskytovať prostredníctvom ministerstiev hospodárstva adekvátnu podporu úsiliu a snahe podnikateľským subjektom, špecializovaným inštitúciám a profesijným zväzom a podnikateľom z oboch krajín, vrátane zakladania spoločných podnikov v odsúhlasených oblastiach spolupráce, ktorými sú poľnohospodárstvo, cestovný ruch, energetika, obnoviteľné zdroje, veda a technológie, inovácie, malé a stredné podniky, vzdelávanie, veda a výskum a letecká doprava. Obe strany sa zhodli, že podmienkou pre úspešný rozvoj vzájomného obchodu a investícií je ukončenie negociácií o dohode na podporu a spoločnej ochrany o investíciách.
V oblasti energetiky vyjadrili záujem o posilnenia spolupráce; SAE zdôraznili význam obnoviteľných zdrojov, pre SR je dôležitá spolupráca v oblasti jadrovej energetiky.
Protokol zahŕňa aj oblasť inovácií. SAE v súlade s novou inovačnou stratégiou potvrdili záujem o spoluprácu so SR. Pre našu krajinu je prioritou záväzok spolupracovať najmä v oblasti digitalizácie výrobných procesov a spájania inovatívnych firiem, ako aj investície do inovatívnych projektov.
SAE pripravili tiež návrh memoranda o porozumení o malých a stredných podnikoch, o inováciách. Obe strany vyjadrili záujem podpísať toto memorandum v čo najkratšom období. Jeho cieľom je ustanovenie praktického rámca pre rozvoj pevnejších vzťahov medzi oboma krajinami v oblasti malých a stredných podnikov a inovácií.

TASR o tom dnes informovali z Komunikačného oddelenia Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy