Rok 2015 bol pre KOZ úspešný, priniesol viaceré pozitíva

Rok 2015 bol pre Konfederáciu odborových zväzov (KOZ) úspešným a priniesol zamestnancom viaceré pozitíva. „Tento rok je pre KOZ viac úspešný z toho pohľadu, že sme sa veľmi priblížili k našej požiadavke v otázke výšky minimálnej mzdy, ktorú sme mali na úrovni 410 eur,“ uviedol dnes pre TASR v rámci rokovania snemu KOZ jej prezident Jozef Kollár.
„Pri kolektívnom vyjednávaní o kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre štátnu a verejnú službu sme mzdy navýšili o 4 %, čo takisto pokladáme za úspech, pretože zvýšenie bolo v predchádzajúcich rokoch ďaleko nižšie,“ doplnil.
KOZ podľa Kollára kladne hodnotí aj fakt, že v zákone o dani z príjmov sa odborom podarilo dosiahnuť, že sociálna výpomoc v sociálnom fonde nebude od budúceho roku zdaňovaná. „Myslíme si, že je to posun, pretože sociálna výpomoc sa ľuďom dáva vtedy, keď sa dostanú do ťažkej životnej situácie. Ak sa sociálna výpomoc zdaňovala, tak sa vlastne míňala účinkom,“ argumentoval.
Za úspech odborov považuje Kollár aj zmeny v zákonoch, či už v zákone o službách zamestnanosti, ktorým sa zvýšila mobilita pracovnej sily, ako aj v pripravovaných legislatívnych normách, ktoré sa prerokúvali v Hospodárskej a sociálnej rade. „Takže z pohľadu konfederácie bol tento rok vcelku úspešný,“ dodal šéf KOZ.

Súvisiace články

Aktuálne správy