Najväčší víťazi Draghiho stimulačných krokov: Generálni riaditelia amerických firiem

, bloomberg Foto: thinkstock

Čoraz viac to vyzerá tak, že americké firmy budú tie, kto dokáže najviac profitovať z bezprecedentného úsilia Maria Draghiho stimulovať európsku ekonomiku.

Americké spoločnosti sú prvýkrát najväčším držiteľom korporátnych dlhopisov denominovaných v eurách, majú v rukách rekordných 87,7 miliardy eur dlhu, podľa údajov zhromaždených agentúrou Bloomberg. Firmy ako Apple a McDonald’s držia pätinu celkovej novej emisie na trhu, je to viac ako v ktorejkoľvek európskej krajine. Pre porovnanie, pred piatimi rokmi mali len 1,5 percenta.

„Lacné peniaze“ a Draghiho politika nabádajú korporátnu Ameriku prejsť cez Atlantik kvôli dlhom. Situácia na oboch brehoch by sa už čochvíľa mohla diametrálne líšiť. Kým Európska centrálna banka sa zaviazali, že zvýši stimul, politici Federálneho rezervného systému sú pripravení zvýšiť úrokové sadzby po prvýkrát za posledných desať rokov. Rozdiel medzi nákladmi na pôžičky v USA a Európe sa líšia tak, ako zatiaľ nikdy predtým a zmenu v dohľadnom čase nikto nepredpokladá. „To nie je jednorazový jav," povedal Marco Baldini z European corporate and sovereign pre Bloomberg. Americké spoločnosti sa podľa neho stali veľkou časťou európskeho trhu z dôvodu, že investori využívajú zmiernenie politiky obmedzenia nákupu dlhu od zahraničného emitenta dlhopisov.

Investori vyžadujú v prípade eurobondov v priemere 1,33 percenta, v porovnaní s dolárovými dlhopismi s podobným ratingom je to 3,52 percenta. Rozdiel medzi výpožičnými nákladmi medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou vzrástol na 2,17 percenta 17. novembra, je to historicky najvyšší rozdiel.

"Zatiaľ emitenti v USA, ktorí už držia dlh v eurách, sa v tomto roku zameriavali na kvalitné a známe firmy," povedal Gordon Shannon manažér portfólia v TwentyFour Asset Management LLP, ktorá spravuje 5 miliárd libier. "Ale ako sa americký trh postupne nasycuje, vidíme čoraz širšie spektrum amerických firiem, ktoré majú dlh v eurách."

Predaj dlhu v eurách nie je praktická pre všetky spoločností v USA, pretože prevod výnosov na doláre môžu byť príliš drahé pre menej známych a menších emitentov, píše Wells Fargo & Co. Cezhraničné pôžičky sú teda atraktívne predovšetkým pre známe firmy.

"Stále existujú prekážky pre európsky rast, čo naznačuje, že ECB musí urobiť viac," povedal Jack McIntyre, finančný manažér, ktorý dohliada na 58 miliárd dolárov, v Brandywine Global Investment Management LLC vo Philadelphii. "Stále bude atraktívne vydať sa za hranice USA", dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy