Zásoby ropy v USA vzrástli menej, než sa čakalo, ceny ropy sa mierne zvýšili

Ceny ropy dnes zaznamenali mierny rast, keď americké ministerstvo energetiky oznámilo, že zásoby ropy v krajine vzrástli minulý týždeň v podstatne menšej miere, než sa očakávalo. Analytici ale naďalej upozorňujú, že svetové zásoby ropy sú stále príliš vysoké a ceny komodity budú udržiavať pod tlakom. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ministerstvo energetiky USA uviedlo, že ropné zásoby za minulý týždeň vzrástli v krajine o 252.000 na 487,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). Ekonómovia pritom predpokladali, že zásoby sa zvýšia až o 1,9 milióna barelov.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári vzrástla do 16.49 h SEČ o 35 centov na 43,92 USD (41,18 eura) za barel. Na záver obchodovania v predchádzajúcom dni zaznamenala cena Brentu pokles o 99 centov. Vzrástla aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri, a to o 28 centov na 40,95 USD za barel.
Aj napriek rastu ale viacerí analytici predpokladajú, že ceny zostanú na nízkej úrovni po celý zvyšok tohto roka, ako aj počas určitého obdobia roka 2016. Dôvodom je pokračujúca vysoká produkcia vo viacerých krajinách.

Súvisiace články

Aktuálne správy