Čo o vás prezrádza váš plat a čo o vašom zamestnávateľovi

, CNBC Foto: thinkstock

Finančný plán každého jedinca začína mať reálne kontúry s príchodom prvej mzdy. Ale koľko by sme mali zarábať? Otázka, ktorú nemáte pod kontrolou.

Iba 20 percent ľudí, hovorí, že pochopilo princíp, na základe ktorého im zamestnávateľ určuje plat, vyplýva to z prieskumu firmy Payscale. Nebolo tak ale vždy. "Pred desiatimi rokmi zamestnávatelia neodkryli svoje karty. Dnes už môžu byť zamestnanci oveľa lepšie vyzbrojení údajmi," povedal Tim Low, viceprezident pre marketing v Payscale. Je to hlavne vďaka rôznym porovnávačom platov na webe, zamestnanci tak majú väčší priestor na skúmanie toho, čo ich práca stojí za to, a či by nebolo lepšie sa poobhliadnuť po lepšej príležitosti, prípadne či sú odmeňovaní spravodlivo.

Dnes už viac ako inokedy, musia zamestnávatelia riešiť svoje vlastné zásady odmeňovania a pracovať na udržaní si zamestnancov, uspokojiť ich pri dosahovaní určitej finančnej úrovne. Vo svetle tejto novej éry transparentnosti sa Payscale rozhodol usporiadať webinár pre odborníkov väčšinou z oblasti ľudských zdrojov, v ktorom odhalil rad prevládajúcich mýtov. Tu sú najčastejšie mylné predstavy.

Zamestnávatelia ušetria peniaze tým, že dávajú menej na platy zamestnancov
Vôbec to nie je v záujme firiem, aby platili svojim zamestnancom menej než je reálna hodnota ich práce, existuje tu totiž priveľké riziko zmeny zamestnania. Low to prepočítal, že hľadanie nového zamestnanca a jeho zaučenie, či rekvalifikácia vyjde zamestnávateľov na 150 percent ročného platu zabehnutého zamestnanca, niekedy aj viac. A peňažné náklady vôbec nie sú najpodstatnejšie. Morálka vo firme je značne naštrbená ak sa dobrí zamestnanci rozhodnú pre odchod.

Ľudia neopúšťajú svoje zamestnanie kvôli mzde
Podľa výskumu Payscale z tohto roka, je na prvom mieste z dôvodov, prečo ľudia opúšťajú svoje zamestnanie mzdy. V neľahkej ekonomickej situácii a pri vysokej nezamestnanosti pravdepodobne nikto nemá chuť priveľmi „vyskakovať“, ale sú odvetvia aj geografické oblasti, kde zamestnanci nemajú problém požadovať vyššiu mzdu v prípade, že majú pocit, že už čo- to dosiahli vo svojej brandži. Ako sa bude ekonomika zotavovať, zamestnanci budú mať stále lepšiu vyjednávaciu pozíciu. Rovnako dôležité ako plat je aj pracovné uspokojenie, čo sa dá dosiahnuť aj inými spôsobmi ako platom. Napríklad v oblastiach, ktoré sa považujú viac za poslanie ako za prácu. V takýchto oblastiach ľudia väčšinou neodchádzajú kvôli platu. Význam práce a sféra vplyvu zamestnancov v rámci ich organizácie sú rovnako dôležité.

Hovoriť zamestnancom o odmeňovaní podnecuje nepokoje na pracovisku
Naopak, práve väčšia transparentnosť odmeňovania môže pomôcť zlepšiť vzťahy medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Určite je lepšie ak sa firma rozhodne pre dialóg o tejto  problematike, než by sa pracovníci jednoducho začali o veci zaujímať na vlastnú päsť. Ak firma nekomunikuje ohľadom platu so svojimi zamestnancami, je pravdepodobné, že sa o ňom budú zamestnanci rozprávať medzi sebou a vytvoria si svoj vlastný príbeh o tom, ako vyzerá kompenzačná politika firmy. To ale nie je dobrý postup. Ak sú spoločnosti otvorenejšie v platových podmienkach reagujú aj zamestnanci lepšie. V prieskume Payscale oslovili 71 000 zamestnancov, z čoho 82 percent uviedlo, že sú spokojní so svojou prácou, a to aj v prípade, že majú nižšiu mzdu než je priemer pre danú oblasť. Ich zamestnávatelia im totiž jasne vysvetlili, prečo im musia dať menšiu výplatu. V podstate komunikácia rovná sa viac lojálni zamestnanci. Platobná transparentnosť môže dobre fungovať aj pre zamestnancov, ktorí by mali vedieť, či sú správne odmeňovaní a na základe akej metriky.

Ale aj taká transparentnosť môže mať svoje nevýhody, pokiaľ nie je vtesnaná do správneho kontextu. Treba brať do úvahy veľkosť a vek firmy. Je jasné, že start-up si nemôže dovoliť vyplácať mzdy ako zabehnuté úspešné firmy. Ale môže sa spájať s ďalšími výhodami, ako je napríklad väčšia zodpovednosť a príležitosť k rastu. To je dôvod, prečo je dôležité, aby zamestnávatelia a zamestnanci mali jasno v mzdovej politike firmy.

Vyzbrojení informáciami, koľko sa na trhu práce zvyčajne platí za to, čo robíte, sa zlepšuje pozícia pri vyjednávaní lepších podmienok, či zvýšenia platu. Ale budete musieť byť lepší ako len priemerný pracovník. Musíte byť pripravení obhájiť zoznam svojich úspechov a dokázať, ako by vaša práca firme pomohla. Tiež by ste mali vystihnúť ten najsprávnejší čas. Napríklad po tom, čo ste boli verejne pochválení za dobre odvedenú prácu, je optimálne požiadať o nejaký bonus, či vyšší plat.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy