Paríž kvôli bezpečnostným výdavkom nesplní rozpočtové pravidlá EÚ, Slovensko je v súlade s požiadavkami Paktu stability a rastu

, ČTK Foto: SITA

Francúzsko musí navýšiť výdavky na bezpečnosť, preto nebude schopné dodržať limit rozpočtového deficitu, ako požaduje Európska únia. Vyhlásil to francúzsky premiér Manuel Valls. Európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici následne uviedol, že Európska komisia by mohla Francúzsku poskytnúť väčšiu voľnosť pri zostavovaní štátneho rozpočtu, ktorá by zohľadnila bezpečnostné priority po piatkových teroristických útokoch v Paríži.

Francúzsko uvažuje po týchto útokoch, ku ktorým sa prihlásil Islamský stať, posilniť výdavky na bezpečnosť, pretože chce rozšíriť rady policajtov a miestnej polície o 10 000 ľudí a zvýšiť efektivitu týchto zborov. Podľa Valls tak rozpočtové ciele "budú nevyhnutne prekročené". "Európska únia to musí pochopiť," povedal premiér s tým, že nebezpečenstvo radikálneho hnutia Islamský štát sa týka nielen Francúzska, ale celej Európy.

Podľa pondelňajších informácií zdroja agentúry Reuters z ministerstva financií budú mimoriadne náklady na bezpečnostné opatrenia ohlásená prezidentom François Hollandom pravdepodobne predstavovať stovky miliónov eur, ale menej než miliardu eur. Útoky by navyše mohli mať negatívny vplyv na francúzsku ekonomiku, najmä na cestovný ruch a maloobchodné tržby.

"Jedna vec je za súčasných okolností istá. Prioritou je v tento hrozný okamih ochrana občanov," uviedol Moscovici, ktorý v minulosti pôsobil vo funkcii francúzskeho ministra financií. Upozornil, že rozpočtové pravidlá EÚ zahŕňajú flexibilný prístup umožňujúci reagovať na "neočakávané okolnosti".

Francúzsko dlhodobo zápasí s príliš vysokými rozpočtovými deficitmi, ktoré by podľa pravidiel EÚ nemali presahovať tri percentá HDP. V marci únijné členské štáty dali na návrh Európskej komisie Parížu dva roky čas, aby dostal svoj deficit do povoleného pásma. Pri dnešnom hodnotení rozpočtových plánov členských krajín eurozóny však komisia upozornila, že Francúzsko by niektoré rozpočtové ciele nemusela splniť.

Európska komisia po previerke rozpočtových plánov väčšiny krajín používajúcich jednotnú európsku menu vyhlásila, že Rakúsku, Taliansku, Španielsku a Litve hrozí, že v budúcom roku nedodržia rozpočtové pravidlá Európskej únie. Oznámila to

V piatich prípadoch, vrátane Slovenska, komisia zistila súlad s požiadavkami Paktu stability a rastu. Rozpočtové plány ďalších siedmich krajín sú podľa komisie "v zásade v súlade" s požiadavkami.

Komisia neskúmala rozpočty Grécka a Cypru, pretože tieto dve krajiny sa nachádzajú v osobitnom ekonomickom režime. Portugalsko doteraz svoje rozpočtové plány nepredstavilo a komisia krajinu vyzvala, aby tak urobila čo najskôr.

"Tri roky po zavedení nového rozpočtového systému v eurozóne je väčšina krajín v súlade alebo v zásade v súlade s požiadavkami," uviedol európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. "Eurozóna pokračuje v zlepšovaní stavu verejných financií. Prispieva k tomu posilňujúce hospodárske oživenie," dodal.

Z plánov predložených 16 členskými štátmi eurozóny vyplýva, že súhrnný rozpočtový deficit týchto krajín by mal v budúcom roku klesnúť na 1,7 percenta hrubého domáceho produktu z tohtoročných 1,9 percenta. Zadlženosti v eurozóne by sa podľa týchto plánov malo budúci rok znížiť pod 90 percent HDP z tohtoročných 91,1 percenta HDP.

"Prvýkrát od začiatku krízy vidíme tiež pokles dlhu. Situácia v jednotlivých krajinách je však rozdielna a problém vysokého zadlženia naďalej bránia rýchlejšiemu (hospodárskemu) oživenie. Je dôležité, aby vlády pokračovali v zodpovednej rozpočtovej politike," uviedol

Súvisiace články

Aktuálne správy