Spotrebiteľské ceny v USA v októbri rástli

Spotrebiteľské ceny v USA v sledovanom období posilnili o 0,2 %. Informovalo o tom americké ministerstvo práce

Spotrebiteľské ceny v USA v októbri vzrástli po dvoch mesiacoch poklesu o 0,2 %. Informovalo o tom americké ministerstvo práce. Pod nárast cien sa podpísal nárast cien pohonných látok a taktiež ďalších tovarov. V septembri spotrebiteľské ceny v krajine poklesli o 0,2 %.

V období dvanástich mesiacov do októbra sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,2 %, kým počas dvanástich mesiacov do septembra sa ceny nezmenili. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters počítali s nárastom cien o 0,2 % a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka počítali s nárastom o 0,1 %.

Náznaky stabilizácie cien po predchádzajúcom poklese by mohli privítať predstavitelia amerického Federálneho rezervného systému (Fed). Mohli by získať väčšiu dôveru v to, že spotrebiteľské ceny sa postupne dvíhajú smerom k dvojpercentnému inflačnému cieľu. Vzhľadom na priaznivé októbrové správy z amerického trhu práce sa očakáva, že americká centrálna banka by mohla v decembri zvýšiť úrokové sadzby.

Jadrové spotrebiteľské ceny, ktoré nezahŕňajú ceny potravín a energií, stúpli o 0,2 %, teda v rovnakej miere ako v septembri. Medziročne jadrové spotrebiteľské ceny v októbri stúpli o 1,9 %, teda v rovnakej miere ako v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy