Produkcia v americkom priemysle v októbri nečakane klesla

Priemyselná produkcia v Spojených štátoch zaznamenala v októbri nečakaný pokles, čo je dôsledok výrazného zníženia výroby v ťažobnom a energetickom sektore. Informovali o tom agentúra AP a portál RTTNews, ktoré zverejnili údaje americkej centrálnej banky.
Federálny rezervný systém (Fed) dnes oznámil, že priemyselná produkcia v USA klesla v októbri o 0,2 %, teda v rovnakom rozsahu ako v septembri. Výsledok však ekonómov prekvapil, keďže po 0,2-% poklese v predchádzajúcom mesiaci počítali v októbri s miernym rastom o 0,1 %.
Pod nepriaznivý výsledok sa veľkou mierou podpísal pokračujúci pokles produkcie v ťažobnom sektore, ktorý dosiahol 1,5 %. Dôvodom bola najmä ďalšia redukcia ťažby ropy a plynu. V septembri sa produkcia v tomto odvetví znížila o 2,4 %. Ešte výraznejšie klesla výroba v energetickej oblasti, a to o 2,5 %. V septembri zaznamenala rast o 1,2 %.
Naopak, produkcia vo výrobnom sektore po septembrovom poklese o 0,1 % v októbri o 0,4 % vzrástla. Bol to prvý pokles produkcie vo výrobnom sektore za tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy