Deficit obchodu s poľnohospodárskymi výrobkami sa znížil

Negatívne saldo slovenského obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami sa k prvému polroku tohto roku medziročne znížilo o 26,4 mil. eur na úroveň mínus 522,8 mil. eur.

V rámci obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami doviezlo Slovensko v prvom polroku tohto roku tovar v hodnote 1,861 mld. eur a vyviezlo výrobky v sume 1,338 mld. eur. Slovenský obchod s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami tak vykázal schodok na úrovni 523 mil. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa však deficit znížil o 26,4 mil. eur. V prvom polroku minulého roka Slovensko doviezlo poľnohospodársky a potravinársky tovar v hodnote 1,891 mld. eur a vyviezlo tovar za 1,342 mld. eur. Vyplýva to z údajov zverejnených ministerstvom pôdohospodárstva.

Celkový obrat obchodu SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami tak dosiahol v prvom polroku 3,199 mld. eur. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku, kedy bol obrat na úrovni 3,232 mld. eur, ide o pokles o 33,6 mil. eur. Oproti prvému polroku 2014 sa zlepšil obchod v tovarovej triede obilnín. Ich vývoz sa zvýšil o 64,8 mil. eur, dovoz klesol o 10,6 mil. eur, prebytok v obchode s obilninami tak vzrástol o 75,4 mil. eur a obrat stúpol o 54,3 mil. eur.

Medziročné zníženie záporného salda slovenského obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v prvom polroku 2015 ovplyvnilo zníženie záporného salda v obchode s 28 krajinami EÚ o 35,7 mil. eur. V obchode s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami s Ruskou federáciou kladné saldo medziročne kleslo o 0,4 mil. eur a v obchode s Ukrajinou sa znížilo o 1,8 mil. eur.

V prvom polroku 2015 sa podľa ministerstva pôdohospodárstva potvrdil trend orientácie slovenského obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami na krajiny Európskej únie. Na vývoj salda negatívne vplýva neschopnosť zmeniť štruktúru tovaru v obchode SR s EÚ, nakoľko vo vývoze prevládajú výrobky s nižšou pridanou hodnotou, pričom v dovoze dominujú spracované poľnohospodárske výrobky.

Súvisiace články

Aktuálne správy