Októbrové ceny v SR klesli, v EÚ stagnovali

Medziročne ceny v rámci celej Európskej únie v októbri stagnovali, na Slovensku klesli o 0,5 %

Medziročná miera inflácie v eurozóne v októbri podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) vzrástla na 0,1 % zo septembrových -0,1 %. V celej EÚ ceny stagnovali po tom, čo v septembri medziročne klesli o 0,1 %. Medzimesačne ceny v eurozóne aj v celej EÚ narástli o 0,1 %. Informoval o tom v pondelok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku ceny v októbri v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška klesli o 0,5 % a na medzimesačnej báze bola cenová hladina v SR vyššia o 0,1 %.

Medziročný pokles cien v októbri evidovalo trinásť členských krajín Európskej únie. Najviac ceny medziročne klesli na Cypre (-1,8 %), v Rumunsku (-1,4 %) a v Bulharsku (-1,2 %). Cenová hladina sa zvýšila najviac na Malte (1,6 %), v Belgicku (1,2 %) a vo Švédsku (0,9 %). V porovnaní so septembrom sa ceny znížili v štyroch členských krajinách EÚ, v siedmich sa nezmenili a stúpli v šestnástich.

Najväčší vplyv na medziročný rast cien v októbri mali ceny zeleniny, ktoré k rastu pridali 0,14 percentuálneho bodu, ceny reštaurácií a kaviarní, (0,10 percentuálneho bodu) a ovocia (0,07 percentuálneho bodu). Najväčší vplyv na posun medziročnej inflácie smerom nadol mali ceny pohonných hmôt, ktoré jej ubrali 0,68 percentuálneho bodu, vykurovacích olejov (-0,22 percentuálneho bodu) a plynu (-0,09 percentuálneho bodu).

Súvisiace články

Aktuálne správy