Ukrajina musí zmeniť postoj, ak má Rusko rokovať o dlhu

Vyhlásil to ruský minister financií Anton Siluanov. Podľa jeho slov Kyjev doposiaľ vyzval Moskvu na rokovania o cenných papieroch v hodnote troch miliárd eur, ktoré má Rusko v držbe.

Moskva je pripravená hovoriť o ukrajinskom dlhu voči Rusku v prípade, že Kyjev zmení svoj postoj. Informovali o tom ruské agentúry, ktoré citovali ruského ministra financií Antona Siluanova. Podľa jeho slov Kyjev doposiaľ vyzval Moskvu na rokovania o cenných papieroch v hodnote troch miliárd eur, ktoré má Rusko v držbe. O týchto záväzkoch sa má hovoriť ako o komerčnom dlhu. „Za takýchto podmienok sú rokovania samozrejme neakceptovateľné,“ povedal Siluanov počas summitu krajín G20.

Rusko v októbri odmietlo druhú príležitosť na to, aby sa dohodlo na reštrukturalizácii  dlhu, ktorý má Ukrajina voči Moskve. Uviedlo to ukrajinské ministerstvo financií. „Jediná séria ukrajinských cenných papierov, v prípade ktorých nie sú potvrdené podmienky reštrukturalizácie, a ktorých držitelia tak nebudú môcť získať nové štátne cenné papiere, sú dlhopisy v hodnote 3 mld. USD, splatné v decembri 2015,“ uviedol ukrajinský rezort financií. Narážal pritom na emisiu dlhopisov v držbe Ruska. 

(1 EUR = 1,0764 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy