Sektor služieb sa výrazne podieľa na raste zamestnanosti

Sektor služieb stimuluje rast zamestnanosti na Slovensku a vytvára najviac pracovných miest prevažne pre mladých ľudí.

Od konca júna minulého roka do konca júna tohto roku vytvoril sektor trhových služieb na Slovensku vyše 20 tisíc nových pracovných miest. Upozornila na to Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS), ktorá vychádzala z údajov Štatistického úradu SR. Služby sa tak podľa PAS výrazným spôsobom podieľajú na raste zamestnanosti na Slovensku. V priemysle to bolo za rovnaké obdobie iba necelých 9 tisíc pracovných miest, v obchode 7 tisíc, doprave a skladovaní 5 tisíc a v stavebníctve 2 tisíc.

Dôležitý podiel na tvorbe nových pracovných miest v sektore majú najmä centrá zdieľaných služieb v administratíve, financiách a podpore. Tie podľa PAS stimulujú vznik pracovných miest, pretože zamestnávajú vzdelaných ľudí a nepriamo tvoria ďalšie pracovné miesta v regiónoch, najmä v odvetviach obchodu, služieb a dopravy. V porovnaní s priemyslom sú taktiež podstatne menej náchylné prepúšťať počas krízy. Centrá zdieľaných služieb majú podľa PAS tendenciu rozširovať sa a priťahovať tak nových pracovníkov aj z iných regiónov, prípadne zo zahraničia.

Trhové administratívne služby v súčasnosti zamestnávajú viac ako 70 tis. ľudí, pričom spolu s príbuznými odvetviami, ako sú infokomunikácie, finančné a realitné služby dávajú prácu takmer 200 tis. prevažne mladším ľuďom. Nezamestnanosť mladých sa na Slovensku dlhodobo pohybuje nad úrovňou 30 %. Viac ako polovica mladých nezamestnaných ľudí nemá prácu dlhodobo.

Ako uviedla PAS, štát veľmi málo podporuje investorov zo sektora služieb, pričom uprednostňuje priemyselné firmy. Zvýšeniu zamestnanosti v službách by podľa PAS pomohlo zlepšenie podnikateľského a právneho prostredia. Aliancia tiež tvrdí, že je potrebné zlepšovať úroveň vyučovania jazykov na slovenských univerzitách, aby neboli študenti nútení odchádzať do zahraničia. Každý rok odíde do zahraničia približne 30 tis. mladých ľudí do 30 rokov, v súčasnosti pracuje v zahraničí viac ako 300 tis. Slovákov.

Súvisiace články

Aktuálne správy