Ceny ropy klesajú, cena Brentu smeruje k takmer 7-% týždňovému poklesu

Ceny ropy dnes opäť klesli a smerujú k najvýraznejšiemu týždňovému poklesu za viac než dva mesiace. Dôvodom sú informácie o raste zásob vo svete. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa informácií Medzinárodnej agentúry pre energiu (IERA), ktoré uviedla v najnovšej mesačnej správe, svetové zásoby ropy a ropných produktov dosiahli rekordné 3 miliardy barelov (1 barel = 159 litrov). V dôsledku spomaľovania tempa rastu dopytu a súčasne pokračujúcej vysokej produkcii IEA počíta s tým, že nadmerné zásoby na trhu budú pretrvávať ešte niekoľko mesiacov.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v decembri klesla do 15.36 h SEČ o 60 centov na 41,15 USD (38,23 eura) za barel. Vo štvrtok (12.11.) klesla na záver obchodovania takmer o 3 %, keď reagovala na rast zásob komodity v USA za minulý týždeň o viac než 4 milióny barelov.
Klesla aj cena ropnej zmesi Brent, aj keď miernejším tempom. No čo sa týka celého týždňa, smeruje k výraznému poklesu. Cena Brentu klesla o 5 centov na 44,01 USD/barel, za celý týždeň však pravdepodobne zaznamená pokles takmer o 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy