Česká ekonomika v treťom kvartáli rástla

V medziročnom a medzikvartálnom porovnaní vzrástol aj HDP Poľska a Maďarska

Česká ekonomika v treťom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o 0,5 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny. Podľa predbežných údajov sa rast opieral o pokračujúce zotavovanie priemyselnej výroby, stavebníctva a obchodu. Ekonomiku podporujú aj nízke ceny ropy a centrálna banka svojou politikou slabého kurzu koruny. V medziročnom porovnaní rast spomalil na 4,3 % z úrovne 4,6 % v druhom štvrťroku, čo bola najvyššia miera rastu za sedem rokov. Podrobné údaje o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny za tretí štvrťrok zverejní štatistický úrad 27. novembra.

Poľský HDP sa v treťom kvartáli v medziročnom porovnaní zväčšil o 3,4 % po raste o 3,3 % v predchádzajúcom štvrťroku. Rýchly odhad zverejnil v piatok štatistický úrad krajiny. Medzikvartálne sa ekonomika podľa sezónne očistených údajov zväčšila o 0,9 %, keď v druhom kvartáli posilnila o 0,8 %.

Maďarská ekonomika v treťom kvartáli spomalila tempo medziročného rastu na 2,3 % z úrovne 2,7 % v predchádzajúcom štvrťroku. Medzikvartálne posilnila o 0,5 %, čo bola rovnaká miera ako v prvých dvoch kvartáloch roka. Štatistický úrad krajiny zároveň informoval, že za deväť mesiacov roka sa maďarský HDP zväčšil o 2,7 %. V rovnakom období vlaňajška ekonomika posilnila o 3,7 %. Motorom rastu bol automobilový priemysel, obchod, ubytovacia a stravovacie služby. Spracovateľský priemysel naopak medziročný rast spomalil, pričom stavebníctvo čelilo stagnácii. Poľnohospodárska produkcia sa v medziročnom porovnaní znížila.

Súvisiace články

Aktuálne správy