Slovenská ekonomika rástla v 3. kvartáli rýchlejšie ako EÚ

Ekonomika Slovenska sa v treťom štvrťroku medzikvartálne zväčšila o 0,9 %, kým hospodárstvo eurozóny posilnilo o 0,3 % a v rámci celej EÚ o 0,4 %.

Ekonomika eurozóny podľa sezónne upravených údajov v treťom štvrťroku medzikvartálne posilnila o 0,3 %. V rámci celej Európskej únie sa hrubý domáci produkt (HDP) za mesiace júl až september medzikvartálne zväčšil o 0,4 %. Tempo rastu HDP eurozóny sa mierne spomalilo, keďže v druhom kvartáli hrubý domáci produkt vzrástol o 0,4 %, no v rámci EÚ sa tempo nezmenilo. Vyplýva to z predbežného odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa podľa sezónne upravených údajov HDP eurozóny v treťom štvrťroku zväčšil o 1,6 % po raste o 1,5 % v období mesiacov apríl až jún. Ekonomika celej 28-člennej Európskej únie medziročne v treťom štvrťroku vzrástla o 1,9 %, rovnako ako aj v druhom kvartáli.

Slovenská ekonomika v období júla až septembra rástla v medzikvartálnom aj medziročnom porovnaní rýchlejšie ako HDP eurozóny aj celej EÚ. V porovnaní s druhým kvartálom sa HDP Slovenska zväčšil o 0,9 %, pričom v období apríla až júna 2015 bol medzikvartálny rast tiež na úrovni 0,9 %. Rast slovenskej ekonomiky sa v treťom kvartáli medziročne zrýchlil, a to na 3,5 %, kým v druhom štvrťroku hospodárstvo posilnilo o 3,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy