Ruská ekonomika v 3. kvartáli klesla o 4,1 %

Ruská ekonomika v 3. kvartáli 2015 medziročne klesla o 4,1 %. Vyplýva to z oficiálnych štatistík, ktoré ukázali, že recesia ruskej ekonomiky pokračuje v dôsledku nízkych cien ropy a sankcií Západu. Informovala o tom agentúra AFP.
Predbežný odhad štátnej agentúry Rosstat je však o niečo lepší, ako očakávala vláda, ktorá predpovedala, že výkon ekonomiky sa v 3. štvrťroku zníži o 4,3 %. V každom prípade však tieto výsledky signalizujú, že ruské hospodárstvo má vážne problémy.
Vláda v Moskve odhaduje, že za celý tento rok klesne HDP Ruska o 3,9 % a v nasledujúcom roku 2016 sa mierne zotaví a vzrastie o 0,7 %.
Svetová banka (SB) v septembri zhoršila prognózu pre Rusko a predpovedá mu tento rok pokles HDP o 3,8 %, a nie o pôvodne očakávaných 2,7 %, a aj to len pri „základnom“ scenári. V prípade, že sa budú ceny ropy ďalej znižovať a priemerná cena za celý rok klesne pod hranicu 50 USD (46,61 eura) za barel (1 barel = 159 litrov), HDP Ruska sa tento rok prepadne oveľa strmšie, až o 4,3 %.
A SB výrazne zhoršila aj predpoveď pre budúci rok a namiesto rastu ruskej ekonomiky o 0,7 % najnovšie očakáva jej pokles o 0,6 % s tým, že k oživeniu hospodárstva dôjde až v roku 2017, keď by sa HDP mohol zvýšiť o 1,5 %.
Miera chudoby v Rusku podľa SB vzrástla na 15,1 %, čo znamená, že s chudobou zápasí 21,7 milióna ľudí v krajine a ich biedu ešte prehlbujú stúpajúce ceny potravín. V niektorých regiónoch je chudobných až 35 % populácie.
Podľa odhadu Medzinárodného menového fondu (MMF) sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu pre podporu ukrajinských separatistov, môžu v strednodobom časovom horizonte stáť Rusko približne 9 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy