Počet nových nezamestnaných v USA sa nezmenil

Minulý týždeň bolo v krajine 276 tis. nových nezamestnaných, čiže ich počet sa už 36. týždeň udržiaval pod hranicou 300 tisíc

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, sa minulý týždeň nezmenil. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že v týždni končiacom sa 7. novembra podľa sezónne upravených údajov evidovalo 276 tis. nových nezamestnaných. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti sa tak už 36. týždeň udržiaval pod hranicou 300 tisíc. Ak je nových nezamestnaných v USA menej ako 300 tisíc, zvyčajne sa to považuje za znak dobrej situácie na trhu práce.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných minulý týždeň stúpol o 5 tisíc na 267 750, ale stále bol v blízkosti 42-ročného minima. Sila trhu práce podporuje očakávania, že centrálna banka USA na svojom zasadaní 15. a 16. decembra zvýši svoju jednodňovú úrokovú sadzbu. Počet pracovných miest, ktoré pribudli v ekonomike USA bez sektora poľnohospodárstva, bol totiž minulý mesiac najväčší od decembra 2014 a miera nezamestnanosti v krajine klesla na 7,5-ročné minimum 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy