Draghi vystúpil v parlamente, signalizuje možné ďalšie uvoľňovanie menovej politiky

, Reuters, Bloomberg Foto: SITA

Mario Draghi dnes dopoludnia prehovoril v EP. A hneď prvá veta nenechala nikoho na pochybách, že by počas decembrového zasadnutia, ktoré sa uskutoční tretieho decembra, nemalo byť na programe preberanie menovej politiky a QE. Ďalšie uvoľňovanie menovej politiky je tak relatívne pravdepodobné.

Draghi upokojil, že prichádzajúce dáta z ekonomiky naďalej signalizujú postupné zlepšovanie situácie ale len v miernom tempe. A to aj tvárou v tvár negatívnym externým vplyvom, ktoré prichádzajú z globálneho prostredia. Riziká pre ekonomické zotavenie sú tak jasne viditeľné.

Na druhej strane zotavenie je podľa ECB robustnejšie než bolo predtým a efekty stimulácie sa podľa Draghiho už prejavujú aj v ekonomikách v ktorých sme zotavenie zatiaľ nevideli. Stále je hnané prostredníctvom spotreby a investícií. Všetci sa však musia mať na pozore pred rastúcimi rizikami zo spomalenia na rozvíjajúcich sa trhoch.

Draghi k téme inflácie povedal, že stále nejakým spôsobom v ekonomike pretrvávajú faktory, ktoré bránia návratu k trajektórii krivky inflácie k 2 % cieľu. Konkrétne menoval pretrvávajúci tlak poklesu cien ropy a oneskorený efekt silnejšieho eura. Dynamika inflácie podľa neho nejakým spôsobom oslabila aj kvôli vyššie spomenutým problémom.

Nakoniec sa vyjadril aj k finančnej stabilite. Pokiaľ bude potrebné, povedal Draghi, tak ECB použije všetky dostupné nástroje na to, aby ju ochránila. Uviedol, že nebudú vôbec váhať použiť čokoľvek čo by stabilitu zabezpečilo. Dodal, že ECB bude veľmi pozorne sledovať hlavné faktory, ktoré môžu za to, že inflácia je veľmi nízka a nepribližuje sa svojmu cieľu.

Z dlhodobého hľadiska podľa ECB môže byť použitie nekonvenčných nástrojov spoločne s nízkymi úrokovými sadzbami smrtiace pre dlhodobo udržateľný model bankových a ďalších finančných inštitúcií. Prostredie nízkych sadzieb nabúrava a tým destabilizuje inštitúcie, ktoré sú v podstate kľúčové pre celkovú stabilitu finančného sektora v celej Európe. Preto Draghi povedal, že ECB bude sledovať aj finančné zdravie a stabilitu finančného európskeho sektora.

Na Draghiho sa dnes v parlamente zosypalo nezvyčajne veľa otázok. Poslanci sa zaujímali najmä o otázky spojené s transparentnosťou ECB a s jej krokmi pri riešení krízy zadlžených krajín.

O transparentnosti ECB sa začalo hovoriť najmä potom, čo člen výkonného výboru banky Benoit Coeur v máji na uzavretom stretnutí s vybranými zástupcami francúzskych finančných spoločností povedal, že ECB v lete zrýchli nákupy dlhopisov. Potom sa ukázalo, že členovia ECB sa pravidelne stretávajú so zástupcami bánk a investičných fondov, bez toho, že by o tom verejnosť vedela.

Draghi banku v otázke transparentnosti bránil, oznámil ale, že sa začne zverejňovať podrobný program stretnutí členov výkonného výboru a bankovej rady. "Máme jasné pravidlo – na neverejných zasadnutiach nehovoríme o informáciách, ktoré sú citlivé pre trh. Ak má byť  ale naša menová politika účinná, je dôležité, aby sme sa stretávali s účastníkmi trhu a počuli ich názory," povedal Draghi.

Posledným, skôr technickým detailom, čo Draghi spomenul je systém ELA. Ten prejde revíziou, či má byť stále poskytovaný na úrovni centrálnych bánk, alebo sa stane súčasťou celoeurópskeho systému.

Poslednou z informácií, ktoré vyplynuli z prejavu je záujem, aby existovala nejaká európska ratingová autorita.

Súvisiace články

Aktuálne správy