Credit Suisse: Rok 2016 bude v globálnej ekonomickej histórii prelomový

, credit suisse Foto: SITA

Jednoducho povedané, zmena politiky FEDu ovplyvní celú globálnu ekonomiku.

"Nadchádzajúci rok bude pravdepodobne predelom v globálnej ekonomickej histórii," napísal Ric Deverell, vo svojom výhľade na budúci rok. Dôvodom, prečo by mal byť nastávajúci rok tak významný je, že Federálny rezervný systém začne "proces normalizácie úrokových sadzieb v USA, po siedmich rokoch historicky bezprecedentného obdobia finančnej výpomoci," povedal.

Očakávané kroky Fedu sú podľa Deverella skutočne dôležité, pretože pokus o sprísnenie prichádza v čase, keď globálna ekonomika zažíva historicky veľké rozdiely medzi hlavnými hráčmi, tak ako sa štrukturálne problémy pretínajú s bežnou cyklickou dynamikou. ECB a BOJ radšej, ako by mali nasledovať kroky Fedu z predchádzajúcich cyklov, budú chcieť pravdepodobne svoje zásahy zmierňovať, zatiaľ čo čínske orgány budú aj naďalej bojovať s excesmi investičnej minulosti.

Deverellove slová ako "historicky veľké rozdiely", sú dôvodom pre každého, kto sa zaujíma o trhy a ekonomiku, aby sa začal vzrušovať nad možnosťami, ktoré sa ukazujú pre nadchádzajúci rok. Deverell si je toho dobre vedomý, "priesečník cyklického a štrukturálneho bude mať pravdepodobne za následok ďalšie podstatné zmeny v toku kapitálu po celom svete."

Credit Suisse okrem toho očakáva, že Fed bude zvyšovať sadzby v roku 2016 štyrikrát, čo zmení globálny ekonomický výhľad, ale neznamená to, že rok 2016 by mal byť rokom globálnej ekonomickej slabosti. Skôr sa vyjadrujú, že "skromné oživenie globálneho rastu bude poháňané stabilnou spotrebou na  rozvinutých trhoch."

Deverellov tím sa domnieva, že v Číne bude ekonomika reagovať na nedávne politické opatrenia zavedené tamojšou centrálnou bankou. Zdôrazňujú, že "prehĺbenie prepadu čínskych investícií považujeme za hlavné riziko nášho výhľadu. Ale potenciál veľkého dopadu je vyvážený nízkou pravdepodobnosťou." Deverellov tím verí, že sa dostaví "vyššia jadrová inflácia v USA, ktorá spustí vyššie úrokové sadzby a prísnejšie finančné podmienky."

Federal Open Market Committee, skrátene "FOMC" a jej zasadnutia patria k udalostiam, ktoré si finančný svet nenecháva ujsť. Podobná super udalosť je naplánovaná na koniec roka 2015. Dvojdňové zasadnutie sa uskutoční 15. a 16. decembra a bude zakončené vyhlásením na ktoré veľmi netrpezlivo čaká nejeden investor. Podľa vyjadrení odborníkov sa schyľuje k rastu úrokových sadzieb. Dôvodom je, že FED na poslednom zasadnutí uviedol, že ak sa bude trh práce a inflácia vyvíjať dobre je stále december v hre. Čo sa týka inflácie, FED na poslednom FOMC zopakoval, že si musí byť dôvodne istý o tom, že sa inflácia bude vracať k svojmu dvojpercentnému cieľu. Celkovo ešte FEDu robí starosti, a môže narobiť aj do budúcna, oslabovanie mien ostatných krajín. Druhá z "podmienok" FEDu sú výsledky na trhu práce. Októbrové čísla o zamestnanosti aj naďalej udržujú nádej na decembrovú zmenu sadzieb. Nezamestnanosť totiž klesla a mzdy mierne rástli. V októbri bolo vytvorených 271 tisíc pracovných miest čo bolo vysoko nad konsenzom analytikov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy