Modrý diamant predaný, stačilo ponúknuť zopár desiatok miliónov

, ČTK Foto: SITA

Za rekordnú sumu vydražila aukčná sieň Sotheby's v Ženeve dvanásťkarátový modrý diamant s názvom Blue Moon. Informovala o tom agentúra Reuters. Diamant sa našiel v januári 2014 v juhoafrickej bani Cullinan.

Vzácny diamant mal pôvodne váhu 29,6 karátu, po opracovaní, ktoré trvalo pol roka v New Yorku má teraz 12,03 karátu. Odhadovaná cena predstavovala 35 až 55 miliónov USD . Neznámy záujemca zaň zaplatil 48,26 miliónov dolárov. Diamant Blue Moon prekonal predchádzajúcu rekordnú cenu 46,2 milióna dolárov, za ktorú sa predal pred piatimi rokmi drahokam The Graff Pink.

Už pri náleze kameňa odborníci odhadovali, že bude mať po vybrúsení obrovskú cenu. "Kameň je mimoriadne jasne modrý s výnimočnou sýtosťou, tónom a čistotou. Je pravdepodobné, že ako vyčistený kameň bude mať obrovskú cenu a význam," uviedol vtedy podľa servera Diamond World nálezca, spoločnosť Petra Diamonds.

Modré diamanty sú najvzácnejšie hneď za červenými a juhoafrická baňa Cullinan je ich hlavným náleziskom na svete. Už v roku 2013 tam rovnaká spoločnosť našla modrý diamant s hmotnosťou 25,5 karátu a predala ho za 16,9 milióna dolárov. Z bane neďaleko Pretórie pochádza aj najväčší hrubý diamant sveta – Cullinan. Našiel sa v roku 1905 a váha pôvodného kameňa bola 3106 karátov. Po opracovaní bol rozdelený na niekoľko menších kameňov, ktoré dnes zdobia anglické korunovačné klenoty. Cullinan I. čiže Hviezda Afriky je zasadený v kráľovskom žezle a s 530 karátmi je druhým najväčším brúseným diamantom na svete.

Agentúra AP upozornila, že jeden z najväčších ružových diamantov zasadený rovnako v prsteni, ktorý dražili v utorok v Ženeve na aukcii siene Christie 's kúpil istý hongkonský zberateľ. Kameň vážiaci 16,08 karátu pomenoval hneď po dražbe Sweet Josephine.

Pri tradičnej jesennej dražbe šperkov aukčná sieň Sotheby ' s tento rok ponúkla viac ako 500 položiek, z ktorých časť sa vydražila za viac ako 139 miliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy