Podporu vlády si podľa E. Jakaba zaslúži viac okresov

Podporu vlády si zaslúži viac okresov na Slovensku. Opozičný poslanec Elemér Jakab (Most-Híd) preto predložil k novele zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov pozmeňujúci návrh. Ako z neho vyplýva, podporu by malo mať 22 okresov, oproti súčasnému návrhu, ktorý hovorí o podpore štyroch okresov.
„Minister práce, ako aj riaditeľ ústredia práce by mali vedieť, aká je situácia na Slovensku. Preto ma nepríjemne prekvapilo, že vládny návrh by sa mal v konečnom dôsledku týkať len štyroch okresov – Revúca, Rimavská Sobota, Kežmarok a Rožňava,“ vyhlásil v pléne Jakab.
Podľa neho je taktiež nutné zmeniť definíciu najmenej rozvinutého okresu, aby bol zákon skutočne účinný. „V mojom pozmeňujúcom návrhu je zmena definície najmenej rozvinutého okresu navrhnutá tak, aby sa za takýto považoval aj okres, v ktorom je miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z disponibilného počtu uchádzačov o zamestnanie 15 % a viac. Takto by podporu štátu mohlo využiť aspoň 22 okresov,“ vyčíslil Jakab.
Ak by tento pozmeňujúci návrh prešiel, pomohol by podľa neho okresom akými sú Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Poltár, Sabinov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Trebišov, Sobrance, či Gelnica.

Súvisiace články

Aktuálne správy