Rozpočet ŠFRB na obnovu bytov sa zvýši o 130 miliónov eur

Na obnovu bytových domov na Slovensku by sa mali v budúcom roku použiť aj prostriedky z nevyčerpaných eurofondov z končiaceho sa programového obdobia. Vláda dnes bude rokovať o návrhu ministerstva výstavby na zmenu tohtoročného rozpočtu Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) tak, že by z troch operačných programov získal na tento účel 130 miliónov eur.

Najvýznamnejšou komoditou slovenského exportu so štvrtinovým podielom na celkovom vývoze zostali aj vlani vozidlá. Za nimi nasledovali elektrické stroje a prístroje s 21-% podielom na exporte, pričom najvýznamnejšou komoditou v tejto skupine boli televízne prijímače. Informuje o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v prvej monitorovacej správe o plnení cieľov Stratégie vonkajších ekonomických vzťahov SR na obdobie rokov 2014 až 2020, ktorú má vláda prerokovať tiež.

Slovensko investovalo do rozvoja múzeí a galérií od roku 2013 celkom 27.688.342 eur. Konštatuje to správa o stave realizácie Stratégie rozvoja múzeí a galérií v SR do roku 2018, ktorú dnes na rokovanie vlády predkladá minister kultúry Marek Maďarič. Väčšina z týchto prostriedkov, 48,4 %, bola zo štrukturálnych fondov EÚ.

Správa konštatuje, že rozsah doterajšej realizácie nástrojov stratégie vykazuje pozitívne trendy. Najväčšia aktivita múzeí a galérií bola vykazovaná v prezentačnej činnosti (2052 aktivít) a v oblasti vykonávania odbornej ochrany a bezpečnosti zbierkových predmetov (217 aktivít). Naopak, veľký priestor na zlepšenie a zintenzívnenie podpory sa javí v oblasti akvizičnej činnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy